Цената на газа през октомври ще падне въпреки някои сътресения

1359
Цената на газа през октомври ще падне въпреки някои сътресения
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране обяви, че вероятно ще има понижение на цените на природния газ за следващия месец. От 1 октомври „Булгаргаз“ да продава на клиентите си на цена 57,41 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), искат от КЕВР. Това е с 5% по-ниско спрямо цената за септември.

В специализиран състав „Енергетика“ КЕВР обсъди на открито заседание доклад във връзка с внесеното на 11 септември заявление на "Булгаргаз" за утвърждаване на цената за октомври, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. След анализ на предложението КЕВР обяви прогнозната цена.

Предложената цена включва компонента „цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи“, компонента за дейността „обществена доставка“, както и компонента, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в Подземното газово хранилище „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

Три източника в микса

В заявлението на „Булгаргаз“ са посочени цените на отделните доставчици и количествата природен газ. Общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от три различни източника, съобщиха от КЕВР.

В ценовия микс за октомври е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 47,72% от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

„Булгаргаз“ е сключил за октомври два договора за доставка на втечнен природен газ (LNG) с търговци от региона след тръжна процедура, при изисквания за минимална цена на доставка и предложен начин на плащане.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за октомври - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

Снимка: БГНЕС

Ръст на цената на TTF

На откритото заседание представителите на „Булгаргаз“ информираха, че след внасянето на заявлението на 11 септември борсовият индекс TTF се е повишил с близо 8%. Причините за това са стачните действия на LNG терминали в Австралия, както и технически прекъсвания в работата на находища в Норвегия. Въпреки последните ценови изменения, към днешна дата прогнозната цена на „Булгаргаз“ за месец октомври се очертава да бъде с около 5% по-ниска от утвърдената цена за септември, заявиха от „Булгаргаз“.

Председателят на КЕВР Иван Иванов подчерта, че известното повишение на котировките през последните две седмици няма да има значително отражение върху цената за октомври. Според него това се дължи на два важни фактора – постигнатата рекордна запълняемост на газовото хранилище в Чирен и на европейските хранилища – съответно 96,22% и 95,19%, както и продължаващото строителство на терминали за регазификация в цяла Европа – Испания, Италия, Германия.

Като особено важна за българската енергийна сигурност той посочи изграждането на терминала в гръцкия град Александропулис.

На 1 октомври 2023 г. „Булгаргаз“ ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за октомври. Те ще отчетат котировките на международните газови пазари и валутния курс до 30 септември включително. Същия ден регулаторът ще приеме решение, с което ще утвърди цената.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика