Добрев: До края на 2014 г. трябва да спестим на бизнеса 314 млн. лв. годишно

4293
Добрев: До края на 2014 г. трябва да спестим на бизнеса 314 млн. лв. годишно

До края на 2014 г. трябва да спестим на българския бизнес 314 млн. лв. годишно според плана на МИЕТ за намаляване на административната тежест.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който участва в годишния форума на IBM: Smarter Future, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

Планът предвижда административната тежест да бъде намалена с 20 %. Според анализите на министерството вече са спестени на бизнеса 55 млн. лв. годишно. Министър Добрев уточни, че става въпрос за издаване на различни документи в съкратени срокове на компаниите. Като начин за стимулиране на българския бизнес той посочи и въвеждането на електронно правителство, което трябва да заработи пилотно през април 2013 г. с първите 5 хиляди карти. Тези карти трябва да бъдат дадени на български компании, които най-често работят с администрацията, за да пестят време и пари, отбеляза министърът.

Министър Делян Добрев даде за пример компанията Sutherland Global Services, която именно заради промените в Закона за насърчаване на инвестициите, ще разкрие колцентрове в градовете Русе, Варна, Пловдив и Бургас, като по този начин ще увеличи с 300 % броя на служителите. В момента работи колцентър на фирмата в София. Според Делян Добрев това означава, че все повече чуждестранни компании предпочитат да инвестират в България заради макроикономическата стабилност у нас и геополитическото положение на страната ни.

Делян Добрев заяви, че ще разпореди на трите електроразпределителни дружества да извършат проверка на състоянието на своите трафопостове в жилищни сгради. Повод за това е инцидентът в Бургас, при който взрив на трафопост предизвика разрушения в жилищен блок в центъра на града.

Редактор: Ивайло Кючуков

Индийци ще правят хидравлични цилиндри и трактори в България

Индийски инвестиции потичат към България, стана ясно по време на визитата на министър Делян Добрев в индийската столица, съобщиха от МИ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика