ЕК не сваля икономическото наблюдение върху България

25091
ЕК не сваля икономическото наблюдение върху България

България остава под наблюдение заради икономически дисбаланси, съобщи Европейската комисия.

През април Комисията установи макроикономически дисбаланси в България, свързани най-вече с намаляването на задлъжнялостта в корпоративния сектор и продължаващото приспособяване на външните позиции, конкурентноспособността и трудовия пазар.

В новия си доклад ЕК отбелязва, че няколко индикатори са над установения праг, включително Международната инвестиционна позиция и безработицата. "Рисковете от външната позиция са намалени спрямо предишните няколко години. Отрицателната Международна инвестиционна позиция остава висока, докато нетният външен дълг е значително по-нисък предвид потока на преките чуждестранни инвестиции.

Освен това както отрицателната Международна инвестиционна позиция, така и нетният външен дълг са с тенденция към намаляване, стимулирани от приспособяването на текущата сметка към баланс и трайният положителен принос на преноса на капитали. Корекцията на текущата сметка е в общи линии нециклична и има сравнително слабо въздействие върху икономическата активност. Индикаторите, свързани с цените и конкурентноспособността, продължават да се подобряват и в бъдеще ще подкрепят увеличаването на износа. Продължава намаляването на задлъжнялостта в частния сектор.

Нефинансовият корпоративен дълг е относително висок в България в сравнение с подобни на нея страни, макар че голяма част от него е резултат от трансгранични междуфирмени заеми. Трудовият пазар остава слаб, а безработицата, включително младежката и дълготрайната, продължават да се увеличават, макар че намаляха през 2013 г. Бедността и социалното изключване също се увеличиха през тази година, констатират от ЕК, предаде БГНЕС.

Адемов: 49% от българите живеят в бедност

Пред новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" стои предизвикателството за намаляване на броя на хората, живеещи в б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика