Енергийният министър: Срокът за пускане на ПАВЕЦ "Чаира" е неясен

4199
Енергийният министър: Срокът за пускане на ПАВЕЦ "Чаира" е неясен
Снимка: БГНЕС

Срокът за пускане на ПАВЕЦ "Чаира" е неясен. Това каза министърът на енергетиката Росен Христов по време на петъчния парламентарен контрол за състоянието на ПАВЕЦ "Чаира".

ОЩЕ: Допълнителен проблем за тока и цената му - аварирала машина на ПАВЕЦ Чаира

Припомняме, че в края на миналия месец енергийният министър каза, че до края на годината трябва е ясно бъдещето на ПАВЕЦ "Чаира", като то е важно не само за България, но и за региона. От месеци се водят няколко паралелни разследвания, които трябва да установят причините за аварията там. Изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев уточни, че вече е взета проба от метала, която ще бъде изследвана и в началото на декември трябва да са ясни резултатите за неговите свойства, а оттам и стъпките, които трябва да се предприемат за усилване, ако такова е възможно.

Припомняме, че в съоръжението имаше ремонт на турбини - общо четири агрегата (генератора). След планов ремонт едната турбина аварира, а друга изобщо не беше пусната от страх да няма авария. След това, в началото на май тази година стана ясно, че и последният работещ генератор вече е извън строя.

Днес по време на петъчния парламентарен контрол Николай Костадинов от "Възраждане" попита кога се предвижда бъде приключен ремонтът на ПАВЕЦ "Чаира", както и кога се предвижда да бъде въведен в експлоатация. 

От своя страна министърът на енергетиката отговори, че всички агрегати на "Чаира" са извън енергийната система и той не работи. "За съжаление срокът за пускане в експлоатация е неясен поради изключително сложните технически проблеми, свързани с анализа и установяването на причините за аварията. Обхватът на рехабилитацията на ПАВЕЦ "Чаира" включва проектиране, производство, доставка, монтаж, технически надзор, настройка, тестване и въвеждане в експлоатация на система за управление и мониторинг на централата, турбинни регулатори, линейни защити", изброи още министърът. 

Стана ясно, че в момента се водят няколко разследвания за аварията в ПАВЕЦ-а. Министърът уточни, че те са на Европейската прокуратура, на Национална полиция, както и от консорциума по експлоатацията и от НЕК. "Процесът по установяване на причините включва множество високотехнологични тестове, включително и проба от метала. Чакат се анализите от тези резултати след това ще се направи компютърен модел, който да покаже състоянието на тези лопатки и дали съществува умора на метала и остатъчен живот, за да може съоръжението да бъде приведено в експлоатация. Резултатът от тези много сложни и комплексни анализи ще ни даде отговор как продължаваме работата с ПАВЕЦ "Чаира" - дали ще е необходим пълен ремонт или с укрепващи действия",  добави още той и уточни, че тези анализи ще приключат към края на годината. 

Не е ясно и колко ще струва ремонтът на ПАВЕЦ "Чаира". Ако се стигне до пълна рехабилитация, министърът уточни, че се говори за цифри от около 2 млрд. лв. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com