Ерменков: "Южен Поток" е от национално значение

34716
Ерменков: "Южен Поток" е от национално значение
Снимка: БГНЕС

Няма ясно изразена позиция от ЕК и определени възражения по проекта "Южен поток". Ние искаме да го построим по брюкселските правила и нямаме различия. Това заяви народният представител от ПГ на КБ и член на Комисията по енергетика Таско Ерменков, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Той обясни, че предстои следващия петък на 13.06.2014 г. в България да дойдат експерти на ЕК и с тях ще бъдат проведени разговори. Народният представител обясни, че в разговорите с тях ясно ще бъде направеното предложение за реализиране на проекта, за да няма повече неразбирателства. По думите му това, което е планирано, е напълно в съгласие с европейското законодателство. Той обясни, че системата от газопроводи, която започва от Анапа и стига до централна Европа и минава през територии с различен статут: част от тях минава по море, което е извън териториалното за ЕС, по територията на страни-членки на ЕС и част минава по територията на страни, които са кандидати за членки, но още не са приели правилата на ЕС.  "За да може да се изясни статута на всяка част от този газопровод ние искахме ясно и точно да дефинираме от къде започва "газова Европа", обясни Ерменков. По думите му, за да се направи това са разгледани примери как е решен проблемът в други държави и най-вече Испания и Италия, където тя започва на километър и половина навътре в сухоземната територия на страните.

"Ако се сметне, че започва от началото на териториалните води на България в Черно море, на 2 хил. метра дълбочина, по какъв начин ако някой реши да се присъединява, във връзка с третия либерализационен пакет и трябва да му се осигури достъп до началото на газопровода за ЕС, ще се осъществи това и къде ще се сложи приемната станция", попита депутатът.

По думите му единственият технически начин това да се случи е по примера на Италия и Испания. Той обясни, че за всяко преминаване на граница и да може да се измери точно какво количество газ е преминало няма друг начин. "Затова нашето предложение е компресорната приемна  станция да е 2, 5 км. навътре в сушата на първото удобно място.

Искаме да направим така, че всеки да знае, че когато докара газ на българската територия, независимо от къде, този газ да може да влезе от тази приемна станция и от там да тръгне за Европа и за нашите потребители", категоричен бе той.

Ерменков подчерта, че проектът "Южен поток" не трябва да зависи от живота на правителството, защото е с национално значение и трябва да има консенсус както с ЕС, така и със следващото управление.

Помолен да коментира евентуални предстоящи избори той обясни, че  правителството има още много работа да свърши и от това дали ще я свърши зависи животът му, а то има още много какво да направи. По въпроса за задължителното гласуване той коментира, че темата е много сложна, но добро следствие от него би била не само повишаване на избирателната активност, но и прочистването на избирателните списъци.

По въпроса за образователния ценз за гласуването, той заяви, че е против и по-скоро би трябвало да има такъв за заемането на отговорни държавни длъжности.

Ерменков: Ще се опитаме да продължим да работим, докато имаме подкрепа

Кафето не е начин да се водят политически дебати, заяви пред БНТ Таско Ерменков от БСП. Няма да има разлика между поведението ни преди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика