Европейският инвестиционен фонд финансира с 300 млн. лв. български фирми

1582
Европейският инвестиционен фонд финансира с 300 млн. лв. български фирми
Снимка: МИР

Европейският инвестиционен фонд подписа гаранционни споразумения в размер на 300 млн. лв. с четири български банки. Финансирането е за зелен преход и устойчив растежа на малките и средни предприятия у нас.

"Дългогодишното партньорство с Европейския инвестиционен фонд подчертава ангажимента на правителството за подобряване на икономическото развитие на България. Министерството на иновациите и растежа вижда финансовите инструменти в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост като следващата стъпка по този успешен път", заяви при подписването министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

По думите и, чрез тези гаранции не само ще се насърчат инвестициите за действия в областта на климата, но и ще укрепят устойчивостта и конкурентоспособността на българския бизнес. Тя подчерта, че от началото на мандата на програмата JEREMIE сътрудничеството с ЕИФ е крайъгълен камък в трансформирането на българската икономика.

Още: МИР представи пред български фирми възможностите за подкрепа от Фонда на НАТО за иновации

В рамките на Гаранцията за конкурентоспособност на малките и средни предприятия (в размер на 150 млн. лв.) банките ще предоставят заеми при преференциални условия на малки и средни предприятия, за да подпомогнат укрепването на тяхната устойчивост и повишаване на тяхната производителност на фона на икономическа несигурност. Гаранцията за устойчивост (също в размер на 150 млн. лв.) ще бъде насочена към инвестиции в действия по климата, енергийна ефективност и възобновяема енергия от малки и средни компании и жилищни асоциации в подкрепа на прехода към зелена икономика.

МИР възложи на ЕИФ изпълнението на финансовите инструменти от ПВУ в размер на 660 млн. лв., като подписа споразумения за управление на дялови и дългови инвестиции през декември 2022 г. През ноември стартира единият финансов инструмент – Капиталов фонд за възстановяване и развитие, който ще подкрепи българския бизнес с 360 млн. лв. за иновации и инфраструктура.

"Благодарение на отличното сътрудничество с българските власти и банките, които са наши партньори в страната, ЕИФ успя в рекордно кратки срокове да даде старт на реалното финансиране от тези гаранционни инструменти. С днешните споразумения ще се предостави възможност на малките и средните предприятия да разширят и модернизират своята дейност и да дадат своя принос за постигане на едно по-зелено бъдеще“, коментира директорът „Финансови програми“ на ЕИФ Винсент Ван Стинсел.

Още: Европейският инвестиционен фонд подкрепя българския бизнес с 360 млн. лв

Подписването на финансовите инструменти следва да отключи ново банково финансиране в размер до 2 млрд. евро в подкрепа на устойчивия растеж и конкурентоспособността на малките и средни предприятия и ще допринесат за зелената трансформация на българската икономика.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Германците изработили 775 млн. часа неплатен извънреден труд през 2023 г.

Възстановена е работата по поддръжката на републиканските пътища

Оборотите на хотели и ресторанти подкрепят индекса на бизнес услугите у нас

Износът и вносът на Китай изненадващо се върнаха към растеж

Сериозен ръст на парите в хазната от "Лукойл", рядка проверка на наличностите в предприятието

Азербайджан е готов да доставя допълнителни количества природен газ за България

Доклад: Популярността на САЩ като глобална сила намалява в световен мащаб

Два сектора раздвижват пазара на труда през април

Електрохолд Трейд доставя на Нестле България 13 МВТЧ зелена енергия през 2024 г.

Българските компании все още могат да кандидатстват за милионите за иновации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика