Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

23 април 2024, 13:25 часа • 6461 прочитания

"Главболгарстрой" Холдинг започва строителството на голям открит паркинг на Летище София. Той ще се простира на обща площ от 25 000 кв. м. и ще предостави на пътуващите близо 1000 паркоместа.

Паркингът ще разполага и с места за електрически автомобили с прилежащи зарядни станции. Проектът е на стойност над 7 милиона лева. Очаква се строежът да бъде завършен още през октомври тази година.

Емил Ангелов, главен изпълнителен директор и заместник-председател на Управителния съвет на Главболгарстрой Холдинг, и Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект, оператор на Летище София направиха първата копка на терена в близост до Терминал 2. В събитието участваха Анна Натова, заместник-министър на транспорта и съобщенията и Георги Илиев, кмет на район Слатина.

"В следващите шест месеца екипът на "ГБС-Инфраструктурно строителство“ ще работи неуморно по преобразяването на тази зона от летище София така, че скоро тя да може да приеме 1000 автомобила. Разбира се, проектът не включва само паркоместа. Ще бъде изграден нов път, ще има зарядни станции за електрически автомобили, инсталациите на пропускателния режим ще разчитат номерата и контролът на допуска ще е значително увеличен. Всички иновации в строителството на такова съоръжение ще бъдат приложени“, каза Емил Ангелов, главен изпълнителен директор и заместник-председател на Управителния съвет на "Главболгарстрой Холдинг“ АД.

"Откритият паркинг е ключов проект за нас и е част от плана за модернизиране и развитие на летище София. След изграждането на открития паркинг ще стартираме и ремонта на покрития паркинг на Терминал 2. В резултат на тези проекти пътниците ще имат на разположение около 1800 паркоместа“, посочи Хесус Кабайеро.

На Терминал 2 ще бъде внедрена и система за контрол на достъпа. Тя разпознава регистрационен номер и ще гарантира, че всеки пристигащ шофьор, който възнамерява да остави или качи пътници, ще има бърз достъп, без да чака на опашки и ще ограничи достъпа на нерегламентирани таксита до паркинга. 

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес