Хампарцумян: Българите са добри спестовници

8486
Хампарцумян: Българите са добри спестовници

Не съм толкова богат, колкото си мислите, заяви Левон Хампарцумян в "Карбовски директно" по Нова тв. Разпадането на еврозоната е хипотетично, малко вероятно е да се случи. По-малко вероятно от ново земетресение, коментира още главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк, предаде Стандарт Нюз.

"Слушайте Барозу, Марио Драги. Гърците да си взимат драхмата и да си ходят. Те знаеха много добре, че няма процедура. И кредиторите го знаеха. За мен е много странно, че един народ, който отива в неделя и гласува за левите с радикални идеи, на другия ден ще хукне да си тегли парите от банките", каза още Хампарцумян. Той отсече, че ако наистина драхмата се върне, ще е за 40 дни. "Всички драхми ще се конвертират в евро", убеден е той.

"Пенсиите у нас са ниски, защото пенсионните фондове се унищожават. Струваше си да преминем през тази криза - 2008, 2009, 2010 година... Системата ни сега е стабилна", коментира банкерът.

"Никой няма интерес доларът да е много скъп. Той ще затрудни икономиката", прогнозира Хампарцумян. Той предвижда хиперинфлация, когато свърши кризата и всичко тръгне нагоре. "Когато основната лихва върху депозитите тръгне нагоре, ще означава, че централната банка е вдигнала лихвата за да прибере парите обратно. Имотите също ще поскъпнат", заяви банкерът, но не пожела да направи прогноза, кога ще стане това. "Няма формула, която да изчисли всичко", отсече Левон Хампарцумян.

"Смятам, че лихвите по заемите и депозитите са много високи. Това е така, защото не сме член на еврозоната, рисковете в тази част на света са по-високи, икономиката е слаба и т.н. Банките не са кръвопийци. Те имат интерес хората да ползват един продукт, после втори, трети ... Какво значи кръвопийци - днес ще източим кръвта и ще оставим мумиите в ъгъла. А после? Ще отидем в Турция?", каза Хампарцумян в студиото на Карбовски.

"Българите са много разумни, добре спестовници. У нас ипотеките са 30-годишни, в целия свят са 100-годишни. Ние искаме да си притежаваме жилището, въпреки че чисто икономическата сметка показва, че е най-изгодно да живеем под наем. Нарастването на депозитите в банките означава, че хората не се чувстват в утрешния ден. Това е хубаво, защото когато се почувстват уверени, ще има с какво да започнат", обясни банкерът ситуацията с кредитите и депозитите в България.

"Англичаните имат една поговорка - никога не си дръжте всички яйца в една кошница. Ако имаме 100 лева за спестяване, най-добре е да е по два различни начина", даде съвет Левон Хампарцумян.

"Жълтите вестници, писаха някакви глупости, че заплатата ми е 200-300 хил. на месец. Това са пълни глупости. Бордът общо, около 15 души, взимаме 2 млн. годишно", коментира слуховете банкерът.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com