Идея: Тол системата става обект от националната сигурност след незаконен договор за 136 млн. лв.

7719
Идея: Тол системата става обект от националната сигурност след незаконен договор за 136 млн. лв.
Снимка: АПИ/МРРБ

Националното тол управление (НТУ) към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да стане стратегически обект от значение за националната сигурност предлага Министерският съвет. Проектът за това е качен на портала за обществени консултации, като обсъждането ще продължи до 24-ти ноември.

Това се случва четири месеца след като одит на Сметната палата установи, че е незаконосъобразен договорът на стойност 136 млн. лв. с ДДС за проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка за взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане на тол системата с нови функционалности.

Той бе възложен в края на декември 2020 г. пряко, без конкурентна процедура, на консорциум "Капш Трафик Солюшън", която преди това изгради тол системата. Договорът даже бе подписан въпреки становището на Агенцията за обществени поръчки, че с оглед посочените неизяснени аспекти за законосъобразното прилагане на избраното правно основание възложителят следва да разполага с допълнителни аргументи и доказателства. Такива впоследствие са били представени пред одиторите от Сметната палата, но и те не са ги счели за основателни. 

Идеята

Регионалният министър Иван Шишков предлага Националното тол управление (НТУ), което е част от структурата на АПИ, да бъде включено в Списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност. Според българското законодателство, министърът на вътрешните работи, министърът на отбраната, председателят на Държавна агенция "Разузнаване" и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" предприемат мерки от нормативен, технически и организационен характер за осигуряване защитата на стратегическите обекти и дейности.

"Независимо от това, че от страна на Национално тол управление са предприети действия с оглед повишаване надеждността и сигурността на Електронната система за събиране на пътни такси, с цел подобряване на физическата защита и повишаване степента на информационна сигурност и контрола на достъп до зоните, в които се изпълняват стратегически дейности, е необходимо да бъдат предприети съответните действия по включване на НТУ в единния списък – Приложение към чл. 1, ал. 1 от Постановление № 181 на Министерския съвет от 2009 г. като стратегически обект от значение за националната сигурност", е посочил Шишков.

Според него по този начин ще се осигури надеждно и безпроблемно функциониране на Електронната система за събиране на пътни такси, а оттам и предоставяне на качествена услуга за събиране на пътни такси на ползвателите на платените участъци от републиканската пътна мрежа.

Информационният поток, свързан с оперирането на тол системата, се обработва в два центъра за данни – Център за управление и наблюдение (ЦД1) и Резервен център за данни (ЦД2). Те са определени като зони, свързани с изпълнението на стратегическа дейност от значение за националната сигурност. И в двата центъра са обособени периметри на Синя и Червена зона, в зависимост от важността на разположеното оборудване, нивото на защита и условията за достъп.  

Частичната предварителна оценка за въздействието на новото предложение е изработена от управителя на Националното тол управление Георги Темелков. Според него, ако не стане стратегически обект от значение за националната сигурност, то ще продължи да осъществява дейността си, но без да са предприети допълнителни мерки за физическа и информационна защита. По този начин обаче НТУ можело да бъде изложено на риск от неоторизиран или злонамерен достъп в особено чувствителни обекти и центовете за данни, а оттам и от евентуални проблеми с функционирането ѝ.

Темелков е написал, че невключването ѝ в списъка на стратегически обекти поставя в риск от възникване на проблеми с нормалното ѝ функциониране. "Това би довело до евентуално намаляване на постъпленията от пътни такси, съответно на финансовия ресурс, който ще се вложи за рехабилитация и поддържане на републиканската пътна мрежа", смята той.

136 000 000 лева

Припомняме каква беше причината от ГД "Национална полиция" (ГДНП) да изпратят сигнал до прокуратурата на 22 март тази година относно ТОЛ системата. Тогава в съобщение на МВР бе казано, че от октомври 2021 г. е започнала проверка по сигнал за неправомерни действия от служители в Националното ТОЛ управление. Става въпрос за сключения договор за проактивен мониторинг за срок 60 месеца на стойност 136 млн. лв. с ДДС, като месечната цена на услугите от началото на 25-я месец до изтичане на срока на договора е в размер на 2 112 291,44 лв. с ДДС.

Според ГДНП това е основание за предполагаема от разследващите предпоставка за нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет /престъпление по чл. 220 от НК/.

Отделно от това, при проверката било констатирано и неизпълнение на договора от страна на изпълнителя - той  не е обучил специалисти и е допускал подизпълнител да осъществява нерегламентиран, съгласно клаузите на договора, достъп до данните на системата - по този начин е изпълнен и съставът на чл. 319а от НК.

Два дни по-късно, които се явяват година и пет месеца след като е приключен и напълно разплатен договорът на АПИ с КАПШ за проектиране и изграждане на електронна тол система за почти 180 млн. лв. с ДДС, от фирмата изпълнител внесоха в АПИ паролите за достъп.

"Новите администраторски кодове за достъп до тол системата, с които ще могат да се създават права на служителите за работа в нея, бяха връчени днес от изпълнителите от "Капш Трафик Солюшънс" на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура". Михаел Вебер, официален представител и изпълнителен директор на "Капш" – България, връчи кодовете на Асен Ненчев, член на Управителния съвет на АПИ. В отговорностите на Ненчев е Националното тол управление. В запечатан плик от "Капш" връчиха кодовете, като за предаването беше подписан протокол между Ненчев и Вебер", съобщиха на 24-ти март тази година от МРРБ.

Връчването на новите кодове се състоя в министерството на регионалното развитие и благоустройството в присъствието на вицепремиера Гроздан Караджов, заместник-министъра на регионалното развитие Явор Пенчев, председателя на АПИ Тодор Василев, директора на Националното тол управление Иво Иванов.

"Целта е да бъдат избегнати всякакви съмнения за нерегламентиран достъп до данните. Така, заедно с новото управление на АПИ, гарантираме, че няма да има нерегламентиран или незаконен достъп до данните в тол управлението", коментира тогава министър Караджов.

Той уточни, че всеки достъп до системата се записва автоматично и съхранява спрямо установените правила.

В съобщението се подчертава, че всички съществуващи дотогава потребителски кодове за достъп също са ревизирани.

"Новите кодове за достъп на служителите в тол управлението, които ще създаде Ненчев, ще бъдат поименни. Така ще могат да се контролират по всяко време действията на конкретните служители с достъп и ще се избегнат съмнения за нерегламентиран достъп от страна на трети лица. На всеки 6 месеца тези кодове ще бъдат актуализирани", бе допълнено в прессъобщението от МРРБ.

ОЩЕ: Парите от тол такси и винетки за догодина се чака да са 800 млн. лева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com