Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

584
Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?
Снимка: iStock

Окончателните данни на Евростат от сряда показват, че нфлацията в еврозоната се е забавила през миналия месец. Това засилва очакванията за намаляване на лихвените проценти от Европейската централна банка през юни, въпреки че нарастващите разходи за енергоносители и слабото евро помрачават тези перспективи, предава Reuters, цитирайки данните на Евростат.

Инфлацията в 20-те държави, които споделят еврото, се забавя до 2,4% миналия месец от 2,6% през февруари, което съответства с предварителната оценка, публикувана по-рано този месец. В ЕС инфлацията също се е забавила до 2,6% през март 2024 г. спрямо 2,8% през февруари

Същевременно основният ръст на цените, който филтрира волатилните цени на храните и енергоносителите, спада до 2,9% от 3,1%, въпреки че инфлацията при услугите се задържа на високо ниво от 4%.

ОЩЕ: Инфлацията в еврозоната неочаквано се забавя за трети пореден месец

Инфлацията спадна бързо през последната година, отваряйки пътя за намаляване на лихвените проценти, започващо през юни, дори ако следващите няколко месеца вероятно ще донесат нестабилни данни за ръста на цените и продължително връщане към целта от 2%.

Еврозоната се сблъсква с колебливи инфлационни данни, които биха могли да задържат основния лихвен процент около настоящите нива през следващите месеци.

Снимка: iStock

Факторите, които намаляват инфлацията, включват продължаващото забавяне на растежа на заплатите, анемичното търсене предвид почти рецесионна среда, затягане на фискалната политика, евтин внос от Китай и относително ниски цени на газа след мека зима.

Но покачващите се цени на петрола и по-слабото евро оказват натиск върху цените, докато упоритите разходи за услуги повишават риска основният ръст на цените да остане над целта.

„Неотдавнашното покачване на цените на суровините и енергията ще допринесе за водещата (инфлация) през следващите месеци, като слабостта на еврото/долара, спонсорирана от различията в политиките на Фед и ЕЦБ, усложнява този ход“, каза TS Lombard в бележка. „Еврозоната остава сред най-големите вносители на енергия в света, с голяма чувствителност към цените на енергията“

ОЩЕ: ЕЦБ се произнесе за лихвите

Еврото отслабна с около 4% спрямо долара от началото на годината и движението беше изострено от очакванията за по-бавни намаления на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ предвид инфлацията.

Но това е предимно движение на долара, а не на еврото, казват икономисти, а търговско претегленото евро е отслабнало много по-малко, заглушавайки влиянието на движенията на обменния курс.

Снимка: iStock

„Засега по-слабото евро не изглежда като най-голямото безпокойство за ЕЦБ“, казва ING в бележка. „По-скоро скокът в цените на петрола и евентуалната по-нататъшна ескалация на конфликта в Близкия изток ще създадат някои главоболия поне на ястребите от ЕЦБ.“

Политиците досега са казвали, че движението на цената на петрола и обменния курс е твърде малко, за да промени значително перспективите за инфлация, но пазарните очаквания за понижаване на лихвите от ЕЦБ продължават да отстъпват.

Инвеститорите сега виждат само 75 б.п. намаления на лихвените проценти тази година, или две стъпки след юни, отстъпление спрямо преди два месеца, когато бяха наблюдавани между 4 и 5 намаления.

ОЩЕ: Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Енергията е голямо препятствие за инфлацията през цялата година, тъй като високите цифри от по-ранната година се избиват от базовите стойности, но тази тенденция може да се обърне през втората половина на годината, ако петролът продължи да се покачва.

Някои обаче твърдят, че традиционната връзка между цените на петрола и газа е прекъсната, така че покачването на цената на петрола не повишава автоматично цените на природния газ и няма същото възходящо въздействие върху инфлацията, както в миналото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика