Изнасяме повече ток за Сърбия

30202
Изнасяме повече ток за Сърбия
Снимка: БГНЕС

България е започнала да изнася повече ток за Сърбия. Това става ясно от данните на ЕСО за реализираните междусистемни физически потоци на електроенергия от България към съседите, предаде Стандарт нюз.

В понеделник в различните часове реализираният пренос към Сърбия се движи между 140 и над 176 мегаватчаса на час. А в началото на септември 2013 г. рядко са заминавали повече от 140 мегаватчаса на час, като има и моменти с нулев износ. В сравнение със средата на 2013 г. нещата са още по-добре, тъй като тогава има периоди с нито един мегаватчас енергия, изнесена към Сърбия. Даже обратното, тогава към мрежата на България е постъпвала енергия от западната ни съседка. Това обаче не е ток, потребяван от родни предприятия и битови клиенти, а такъв, преминаващ през България за Турция или Гърция.

Токът поевтинява от днес

Токът поевтинява от днес. На закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) взе решение за намаление на ...

Причината за лошите резултати тогава се криеше в огромния проблем, който българската електроенергетика имаше с таксите за пренос, които правеха нашия ток прекалено скъп за експорт. От информацията на ЕСО не може да се каже ясно колко точно българска еленергия е закупена от съседите, защото в данните влизат и междусистемните обмени за поддръжка на баланса в мрежите, които не се заплащат. Според правилата в сектора обаче всеки мегават, изнесен безплатно към дадена държава, трябва да се върне обратно отново без пари. Този трафик обаче никога не е голям.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика