КНСБ: 35% от българите живеят в тежки материални лишения

4825
КНСБ: 35% от българите живеят в тежки материални лишения
Снимка: БГНЕС

Над 5,5 милиона българи живеят със средства под нужните за нормалната издръжка на живот, а 35% от хората живеят в тежки материални лишения.

Заплата не по-ниска от 1143 лева трябва да получава всеки от работещите родители в четиричленно домакинство, за да осигури нужните средства за месечната му издръжка. Това показва изследване на Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) за потребителските цени и издръжката на живот през юни.

КНСБ: Масово у нас не се изплащат заплати на служители

Масово в нашата държава години наред не се изплащат трудовите възнаграждения. Проблемът съществува още от началото на Прехода. Това зая...

Нормалната месечна издръжка на живот към средата на тази година за четиричленно домакинство струва 2287 лева и е поскъпнала с 2,7 процента спрямо същия период на миналата година, предава "Дарик".

Разходите за храна и битови сметки играят основна роля в поскъпването на издръжката на живот през изминалата година. Според наблюдението на КНСБ цените на хранителните продукти са нараснали с 4,2% спрямо юни миналата година. Заради новите цени на тока, парното и водата от 1 април, разходите за поддръжка и сметки за дома са се увеличили с 4%.

В същото време ръстът на доходите не може да компенсира нарастването на издръжката на живот, а неравенството между богати и бедни българи се задълбочава, показва изследването.

Лидерът на синдиката Пламен Димитров представи данни на Националния статистически институт за първите три месеца на годината, от които следва, че 78% или над 5,5 милиона българи живеят със средства под нужните за нормалната издръжка на живот, а 35% от хората живеят в тежки материални лишения. Някои от тях не могат да плащат редовно разходите за жилището си, а други се ограничават при отоплението на дома си.

Работодателите у нас масово наемат чужди работници до 90 дни

Според данните на Агенцията по заетостта към 31 май, 2017 година, безработните в България са 233 829 лица, което прави 7.1% безработица...

За първа година се отчита по-висок ръст на средната работна заплата в частния сектор, отколкото в обществения. През първите три месеца размерът й в частния сектор достига 1006 лева, с ръст от 9,7%, но ако се изключи София от тази статистика, размерът на средната работна заплата спада до 827 лева.

С по-нисък темп на нарастване, спрямо средния за страната, се движат заплатите в областите Видин, Ловеч, Монтана, Добрич, Хасково, Кърджали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика