Костов: България води преговори с НЛО

14327
Костов: България води преговори с НЛО

Лидерът на ДСБ Иван Костов направи интересен коментар по повод кандидат-инвеститора за АЕЦ "Белене" "Глобал пауър консорциум".

Бившият премиер се включи в общия тон на критиката към правителството и акцентира върху неизвестността, която стои около американската компания и нарече комуникацията с нея "преговори с НЛО".

"Никоя сериозна държава не води преговори с НЛО. Премиерът да изиска становище от Департамента по енергетика в САЩ", коментира ситуацията Костов в Twitter, забеляза Actualno.com.

Американци искат "Белене"

Отношенията между България и Русия по конфликтната точка "Белене" изглежда ще се изострят още повече, след като стана ясно, че американ...

Минути по-късно в личния си профил във Фейсбук пък тъмносиният лидер коментира: "Докато не получим официално становище от Американския енергиен департамент ще считаме, че това е меко казано съмнителен или измамен инвеститор".

"Това унищожава българската държава, в очите на всички останали сериозни партньори от ЕС и НАТО, защото показва, че държавата се върти като ветропоказател – днес едно, утре друго. Това означава, че ние сами не сме в състояние да спазваме собствените си решения – започваме едно, отиваме на друго, след това се връщаме. Това е непредсказуема страна. С такава страна, не могат да се водят сериозни междудържавни отношения. Такава държава не е гостоприемна за който и да е сериозен инвеститор”, коментира още Костов и в кулоарите на НС.

Той заяви, че са получили уверение от министъра на икономиката Делян Добрев, че ще се направят постъпки и ще се поиска официално становище на Департамента по енергетика на САЩ.

Според Иван Костов, Народното събрание може да ревизира своето решение за АЕЦ „Белене”, но срещу това трябва да има сериозен стратегически инвеститор.

Цачева ще инициира проект за решение за АЕЦ "Белене"

В утрешния ден аз съм готова да инициирам като народен представител проект за решение за АЕЦ "Белене". Това каза председателят на НС...

Припомняме, че след избухването на скандала между българската страна и "Атомстройекспорт" лидерът на ДСБ заяви, че оценката на тъмносините за качествата на Русия като икономически и политически партньор се оказала най-правилната.

"Тя е закрепена с една декларация на НС, трябваше да бъде следвана, да не се нарушава националният консенсус. Мисля, че искът на "Атомстройекспорт" е провокация, той е от такова естество, че едва ли ще бъде уважен от сериозен съд", заяви преди седмица Костов.

Той зададе и въпроса защо руският президент Владимир Путин провокира сега България, като сам даде и отговора – за да създаде максимално враждебна стена към всякакви руски инвестиционни проекти.

"Аз мисля, че Путин се намира в много тежко вътрешно положение, политическо, той е много сериозно конфронтиран с ЕС, ЕК", каза още Костов. "Срещу "Газпром" започва процедура за злоупотреба с господстващо положение, това е нещо, което ние приказваме 10 години. Всичко което ние сме казвали по енергийните въпроси, получавали подкрепа, сега се сбъдват тези неща", продължи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com