Лекарите бягат от България, софтуерните специалисти се връщат

28331
Лекарите бягат от България, софтуерните специалисти се връщат
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Освен многото въпроси колко българи ще се втурнат към въпросните държави, на дневен ред излиза и въпросът кои сектори в България ще пострадат от отлив на специалисти.

Нови и по-високи цени на медицинските услуги

Днес след подписаните в Министерството на здравеопазването национални рамкови договори за медицински дейности и за дентални такива, ста...

Като сектор номер едно се очертава здравеопазването. Според оценки на Българския лекарски съюз (БЛС) още преди отварянето на пазарите във Великобритания, Белгия и Холандия най-малко 7 хил. лекари са емигрирали – главно в ЕС, Швейцария и Канада.

„Вече има цели региони в страната, по които в отделни специалности няма лекари. Все по- страшно е”, казва пред bTV д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС.

Не такова е положението със софтуерните специалисти – все повече експерти искат да работят в България, дори и дистанционно. И причината е проста – 2 хил. евро в България реално са повече от 4 хил. евро в Германия. Там само за наем на жилище даваш 1000-1500 евро, коментира Светлин Наков.

Агенцията по заетостта напомня на българите, които искат да заминат в Западна Европа, преди да ползват платените услуги на частни трудови борси и посредници, да разгледат има ли интересна обява за тях в безплатния европейски интернет портал за наемане на работници в общността. В него има стотици предложения.

„За Германия търсим 400 души, където предлагат пълен пакет. Не само заплата, ами и ангажимент за квартира и за езиков курс. Така че възможности има много”, коментира Асен Ангелов.

За българските работодатели пък специалистите напомнят, че бежанската вълна от Сирия е шанс да наемат нискоквалифицирани работници. „И не мога да разбера защо никой не съзира възможностите, които се отварят пред тях и да наемат такива хора”, посочва Надя Василева.

В същото време регистрите на НОИ и на данъчните показват, че у нас легално работят над 12 хиляди европейски граждани. Освен млади хора, в България на работа идват и мениджъри на много високи позиции, които обаче прекарват в българските подразделения не повече от 3-4 години.

„Дейли експрес” призова: На кръстоносен поход срещу българите и румънците

Британският вестник „Дейли експрес”, който е с дяснопопулистка насоченост, отправи призив към читателите си да се включат в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика