Министър Балтова обсъди с туроператорите как да се усвоят бързо отпуснатите средства

2041
Министър Балтова обсъди с туроператорите как да се усвоят бързо отпуснатите средства
Снимка: Министерство на туризма

Министърът на туризма Стела Балтова и заместник-министър Ирена Георгиева проведоха среща с представители на протестиращите туроператори, на която бяха обсъдени начините за възможно най-бързото усвояване от сектора на отпуснатите за туризъм средства. Лидерите на основните професионални организации – ОБТ, АБТТА, БАТА и Сдружение „Туризъм“ бяха запознати подробно от министър Балтова относно извършената от Министерството на туризма до момента работа по подготвяне на схемите за разпределяне на средствата за туризъм.

С актуализацията на Закона за бюджета на Република България в последния ден на 46 Народно събрание за туризъм бяха определени 70 млн. лева, но не бяха разписани конкретни мерки и правила за реда, условията и точните критерии за разпределянето им. Поради неясни и твърде общи формулировки, беше необходимо да бъдат проведени редица правни и експертни консултации, а част от средствата не могат да бъдат разпределени преди да бъдат извършени законови промени след сформиране на бъдещия парламент.

Туроператорите очакват трудна зима

Туроператорите очакват труден и изпълнен с предизвикателства зимен сезон, информира БНР. Има риск традиционните за зимата туристи от Ве...

“Ние бяхме поставени в тази безпрецедентна ситуация заради решение на Народното събрание, което с актуализацията на бюджета за 2021 г. допусна неточности и празноти, чиито плодове берем в момента,” изтъкна по-рано и заместник-министър Ирена Георгиева пред протестиращите.

Министерството на туризма работи без забавяне и паралелно разработва няколко схеми, по които да бъде съгласувано разходването на онези средства, които не са конкретно разписани в закона.

Само за 30 млн. от тези 70 млн. лева има конкретно посочена схема (чл.112), която към момента Министерството на туризма вече разработи, съгласно посоченото в закона и внесе за нотификация от Еврокомисията. Паралелно с това, министерството работи и по подготовката на постановление на Министерски съвет (ПМС) за схемата, за да може с излизането на нотификацията държавната помощ веднага да бъде отворена за кандидатстване.

Относно останалите общо 40 млн. лв., Министерството на туризма работи активно, за да се намери начин как те да стигнат максимално бързо до туристическия сектор, за който са предназначени. За част от тези средства, министерството е подготвило друга конкретна схема за 6 млн. лева, предназначена само за туроператори, за предоставяне на безвъзмездна помощ за възстановяване на средства от клиенти по нереализирани пътувания вследствие на COVID-19. Разработена е също и схема на стойност 30 млн., в основата на която е заложен принципът за компенсиране на загуби, възникнали от пряко или косвено ограничение в дейността на предприятията, вследствие от въведените анти-COVID мерки.

Прекратява се кандидатстването по 3-та фаза на държавната помощ на туроператорите

Обнародваните на 16.09.2021 в Държавен вестник промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република Бъ...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика