МС въвежда механизъм за по-лесно погасяване на заеми по САПАРД

4367
МС въвежда механизъм за по-лесно погасяване на заеми по САПАРД

Правителството направи промени в ПМС №40 от 2005 г., което определя условията и реда за отпускане на временни безлихвени заеми на общините от централния бюджет, предаде БГНЕС.

Заемите са за финансиране на разходи по одобрени проекти по Специалната предприсъединителна програма на Европейския съюз за развитие на земеделието и селските райони в България (САПАРД) и за възстановяването им.

С промените се регламентира нов, опростен механизъм за финансиране на общините във връзка с погасяването на заемите за покриване на разходи за ДДС към централния бюджет по одобрени проекти по САПАРД. Той предвижда предоставени заеми за плащане на съответния размер на ДДС да се възстановяват чрез Държавен фонд "Земеделие", а не както досега – от централния бюджет към общините посредством други целеви трансфери (субвенции).

От опростения механизъм могат да се възползват всички общини - бенефициенти по програма САПАРД, които са допустими за изплащане на финансова помощ след 31.12.2009 г. за осъществени от тях проекти и имат за тези проекти непогасен заем за финансиране на разходи за ДДС по реда на ПМС 40/2005 г.

Редактор: Десислава Ушатова

Кокинов: Резултатът по делото САПАРД е 1:1

Резултатът по делото САПАРД е 1:1 – имаме една осъдителна и една оправдателна присъда. Очакваме последната и тежка дума на Върх...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика