На комисия: Депутатите решиха какво става с пенсиите догодина

6008
На комисия: Депутатите решиха какво става с пенсиите догодина
Снимка: iStock/Guliver

Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание одобри на първо четене проекта на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., внесен на 24 ноември от Министерския съвет. Предстои той да бъде разгледан от пленарна зала на първо, а след това на второ четене първо в комисия и после пак в зала. 

Дебатът

Омбудсманът Диана Ковачева коментира, че бюджетът не включва значими промени в параметрите на държавното обществено осигуряване. Според нея не се решава въпросът с ниския размер на най-старите пенсии. От социалното министерство обявиха, че трябва да се започне с анализ на системата, за да се намерят правилните решения.

Още: На комисия: Бюджет 2024 мина на първо четене, но с разговори за промени и актуализация

Георги Ганев от ПП-ДБ смята, че в момента първия стълб генерира финансово дефицити и че това изглежда неустойчиво. "Т.е. няма да бъде удържано в някакво обозримо бъдеще", каза той.

Минималната работна заплата

В законопроекта е заложено минималната работна заплата за страната да бъде увеличена от 780 лв. на 933 лв. месечно, считано от 1 януари 2024 г.

Осигурителните доходи

За 2024 г. не са договорени минимални осигурителни доходи по икономически дейности и квалификационни групи професии. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица се увеличава от 780 лв. на 933 лв., считано от 1 януари 2024 г.

Още: Бюджетът на ДОО не срещна пълна подкрепа в Тристранката

Минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители се увеличава от 780 лв. на 933 лв. месечно, считано от 1 януари 2024 г. Максималният осигурителен доход за всички осигурени лица се увеличава от 3 400 лв. на 3 750 лв., считано от 1 януари 2024 г.

Пенсиите

От 1 юли 2024 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст и свързаните с нея минимални размери на пенсиите за трудова дейност се увеличават с процента, определен по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване, който предвижда пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, да се осъвременяват ежегодно от 1 юли с решение на надзорния съвет на Националния осигурителен институт с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година. През 2024 г. максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на 3400 лв.

Още: Засега: Държавата гледа за по-висока минимална пенсия, не и за майчинство

Със законопроекта се повишават изискуемите възраст и осигурителен стаж при пенсиониране за работещите при условията на трите категории труд.

Други социални плащания

Запазват се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане – 410 дни, и размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до двегодишна възраст – 780 лв. Запазва се периодът от два месеца на изплащане на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата или осиновителя, както и размерът на обезщетението - 780 лв. От 1 януари 2024 г. се променя режимът на изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност. Идеята е първите два работни дни от временната неработоспособност се изплащат от осигурителя, а от третия ден на настъпване на неработоспособността - от ДОО.

Законопроектите за НЗОК и на ДОО ще бъдат гледани на първо четене в зала на 1 декември, а законопроектът  за държавния бюджет - на 6 декември, съобщи председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика