Намалява потребителското доверие сред градското население

2375
Намалява потребителското доверие сред градското население
Снимка: iStock

Общият показател на потребителското доверие у нас намалява, което се дължи изцяло на понижение на доверието сред градското население, сочат данните на Националния статистически институт към края на месец октомври тази година. Общият показател намалява с 0.6 пункта спрямо края на преходното тримесечие.

Всеки пети европеец застрашен от изпадане в бедност: Къде се нарежда България?

Всеки пети гражданин на Европейския съюз е застрашен от изпадане в бедност или социално изключване, става ясно от най-новите данни на Е...

Според оценките на потребителите общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца е леко влошена спрямо предходното наблюдение, в резултат на което балансовият показател намалява с 3.5 пункта. Очакванията на живеещите в градовете са тази тенденция да продължи и през следващите дванадесет месеца за разлика от населението в селата, което е по-малко негативно настроено в сравнение с три месеца по-рано.

По отношение на финансовото състояние на домакинствата през последните дванадесет месеца се наблюдава намаление на песимизма в оценките на живеещите в градовете, докато мненията на населението в селата са по-резервирани спрямо предходната анкета. Същевременно прогнозите на потребителите както от градовете, така и от селата за следващите дванадесет месеца са по-благоприятни, в резултат на което общият балансов показател се увеличава с 2.7 пункта.

Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца са по-неблагоприятни в сравнение с мненията, изразени три месеца по-рано (повишение на балансовия показател с 2.2 пункта). Същевременно обаче инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

Инфлация: Производствените цени на вътрешния пазар скачат с близо 80%

Производствените цени на вътрешния пазар у нас продължават да нарастват рекордно и през месец септември, което поставя под въпрос докол...

Относно безработицата в страната през следващите дванадесет месеца песимизмът нараства, като мненията на населението и от градовете, и от селата се изместват към по-негативните очаквания.

Безработицата у нас по-висока сред мъжете, отколкото при жените

През октомври по-голяма част от потребителите оценяват икономическата ситуация като неблагоприятна за спестяване. Негативна е и нагласата им по отношение на извършването на разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, за „покупка на кола“, за „покупка или построяване на жилище (вила)“ и за „подобрения в дома“ през следващите дванадесет месеца.

Трябва да се отбележи, че въпросите относно покупките за дълготрайна употреба се задават тримесечно, макар че тези покупки (разходи) се извършват от потребителите през по-голям период от време. Ето защо е нормално преобладаващите стойности на балансите на мненията да са трайно разположени в отрицателната зона на графиките, но значение за икономическия анализ има посоката на движение на балансите на мненията като индикатори за положителна или отрицателна промяна, отбелязват от НСИ.

Още: Бизнес климатът у нас се влошава заради икономическата несигурност

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Летище София вече е с Ниво 4 за намаляване на емисиите

Близо 90 процента от германските фирми биха инвестирали отново в България

Малинов: Вертикалният газов коридор ще е ключов за спирането на транзита на руски газ

Главболгарстрой в партньорство с едни от най-големите световни компании подписаха договор за изграждането на Вертикалния газов коридор

Оборотът на търговците на дребно расте през април

Предложенията за работа в ИТ сектора продължават да намаляват

Бивш социален министър: Дебатът за пенсиите става все по-сложен и тежък

Инвестбанк пуска услугата blink parking за потребителите на мобилното си приложение

Правителството подписва договор за нова газова връзка от Гърция към България

Одобриха изплащането на 9,3 млн. лв. на хотелиери за разселените от Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика