Народното събрание прие възможност за КЕВР да отложи поскъпването на тока

10979
Народното събрание прие възможност за КЕВР да отложи поскъпването на тока
Снимка: БГНЕС

Народното събрание одобри и на първо четене, и на второ четене законови промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергетиката, които дават възможност за отлагане на вдигането цената на тока с един месец.

При първото четене "за“ гласуваха 126 народни представители, 12 депутати гласуваха „против“ и 9 „въздържал се“. Против бяха депутатите от БСП, пише БГНЕС. Приетите промени ще дадат възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране да отложи предстоящото вдигане цената на тока с един месец като удължи срока на регулаторния период с един месец. В момента в закона регулаторният период е фиксиран - от юли месец до юни следващата година.

Още във вторник това предложение бе прието на заседание на ресорната парламентарна комисия за наблюдение на дейността на КЕВР. Въвеждането на своеобразен мораториум върху цените на тока бе поискано от бизнеса, който остро протестира срещу новия ценови модел, предложен от КЕВР. Вносители на поправката са депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Удължаването на срока преди влизането в сила на новия ценови модел има за цел да даде време на КЕВР да вземе под внимание три аргумента. На първо място, това е Наредбата за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници (бел. ред. - такса "задължение към обществото") и необходимостта от комуникация по нея с Европейската комисия. На второ място, удължаването според парламента е необходимо заради заявените намерения на правителството за свиване на разходите в държавните енергийни дружества. Третият мотив за едномесечния мораториум са проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция във ВЕИ дружествата, от които се очакват резултати до няколко седмици.

Приемането на поправката, въвеждаща едномесечен мораториум, би дало възможност на КЕВР да прецени нововъзникналите обстоятелства, посочват вносителите на поправката в Закона за енергетиката, които бяха приети от мнозинството в пленарна зала. Дали срокът на действия на стария ценови модел да бъде удължен с един месец все пак зависи от решение на регулатора, който се очаква да се произнесе утре.

Други промени в закона касаят намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия на възобновяемите източници, както и това, че се заявява намерението на правителството за свиване на разходите в държавните енергийни дружества.

"За" и "против"

Според депутатите от БСП това решение е опит да се прикрие провала на кабинета в сектора и да се прехвърли отговорността върху Народното събрание. От БСП обвиниха министъра на енергетиката Теменужка Петкова, че се е забавила с изготвянето на наредбата за облекчение на индустрията, както и че не е направено достатъчно за ускоряване на комуникацията с Европейската комисия относно въпроса дали договорите с американските централи и ВЕИ-тата не представляват неправомерна и прекомерна държавна помощ.

БСП е и срещу намаляване на заплатите на държавните енергетици и счита, че наредбата вече трябваше да бъде изготвена. Освен това БСП не вярва, че проверките на АДФИ ще донесат кой знае какви ползи, тъй като едва ли ще има повече от 10 констатации, които няма как да повлияят на ценовия модел. Освен това евентуалните решения срещу дадено ВЕИ предприятие могат да бъдат обжалвани.

В подкрепа на удължаването на срока на действие на стария ценови модел с 1 месец се изказа в пленарна зала и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Още преди няколко дни Петкова и вицепремиерът Томислав Дончев дадоха заявка за съкращаване на административните разходи в държавната енергетика с 10% за три години. Кабинетът възлага сериозни надежди и на проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция във ВЕИ предприятията. Очаква се и становището на Европейската комисия относно наредбата, чрез която индустрията може да се възползва от облекчения от добавката "задължения към обществото".

Едномесечният мораториум беше подкрепен и от "Атака" и Патриотичния фронт, въпреки че според "Атака" мораториумът върху цените на тока трябва да бъде шестмесечен. Патриотичният фронт пък обяви, че си запазва правото да поиска ново отлагане на влизане в сила на новия ценови модел, ако сегашното не се окаже достатъчно.

Вчера в Народното събрание беше изслушан относно новия ценови модел и евентуалното отлагане целият състав на КЕВР, начело с председателя Иван Иванов. Според него удължаването по същество означава натрупване на нови дефицити в НЕК, но може да донесе и ползи, ако заложените в мотивите три аргумента за мораториум позволят на КЕВР да внесе корекции в модела, които да доведат повече справедливост и баланс.

Реформаторите официално поискаха публичност на договорите в енергетиката

Депутатите от Реформаторския блок Димитър Танев, Настимир Ананиев, Димитър Делчев и Борислав Великов внесоха предложение за изменение в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика