Новите мощности на АЕЦ Козлодуй: Мирише на схема, сигнал от Южна Корея

7848
Новите мощности на АЕЦ Козлодуй: Мирише на схема, сигнал от Южна Корея
Снимка: БГНЕС

Южнокорейската компания "Хюндай“ изрази притеснения от евентуални неправомерни действия от страна на свои конкуренти за изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй“ по технологията АР1000 на "Уестингхаус“. Позицията на компанията е разпространена от посолството на Южна Корея в България. В нея се подчертава, че "Хюндай“ ще си сътрудничи с южнокорейското посолство в София за преодоляване на евентуални спънки.

Посочва се, че компанията приветства решенията на Комисията по енергетика и Комисията по околна среда и води на Народното събрание на България и вярва, че българското правителство ще управлява добре всички правни процедури, свързани с проекта. 

Вчера, комисиите възложиха на министъра на енергетиката да предприеме всички действия, чрез които да осигури на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" необходимите условия, за да бъдат проведени и приключени преговорите в срок до 15 април 2024 г. "Хюндай" е единствената фирма, която покри всички условия.

Още: Депутатите поставиха срок за преговори с "Хюндай" по строежа на АЕЦ "Козлодуй"

В позицията се казва още, че посолството следи отблизо ситуацията,  споделя опасенията на „Хюндай“ и ще комуникира с българската страна, когато е необходимо. Дипломатическата мисия  се надява, че Южна Корея може да изиграе значима роля за постигането на енергийната визия на България.

Южнокорейското посолство допълва, че "Хюндай“ е една от водещите световни компании в изграждането на ядрени централи с богат опит зад гърба си, изградила е 24 ядрени реактора в Южна Корея и ОАЕ, като има и стратегическо споразумение с “Уестингхаус“ от 2022 г.

Подчертава се още, че компанията вече води разговори с корейското правителство и корейски държавни банки за финансиране на своята част от строителството.

Спънки: Какво се случва?

Преди дни в предаването "Неделя 150" съветникът на енергийния министър Антон Иванов заяви, че ще се търсят още оферти за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Още: Има кандидати да строят 7 и 8 блок на АЕЦ “Козлодуй“

Тази сутрин бе включена извънредна точка в програмата на парламента, с която България трябваше да сключи договор за милиарди за изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй, известен като "проект "Уестингхаус".

Предложението не мина на косъм, а единствените, които не гласуваха категорично, бяха ИТН - от тях трима бяха "За" и 5 против.

"Веднага след гласуването настъпи явен смут в редиците им, а Жечо Станков от ГЕРБ веднага отиде да потърси сметка", написа в профила си във Фейсбук депутатът Мирослав Иванов от ПП-ДБ. Според него, явно на Бойко Борисов и ГЕРБ им е "много важно" това предложение.

Какво всъщност се случи в пленарна зала и нюансите в него, научете тук: Засега остава в шкафа: Проектът на "Уестингхаус" за нови мощности в "Козлодуй" не влезе в зала (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика