НСИ отчете подобрение на бизнес климата през май

1141
НСИ отчете подобрение на бизнес климата през май
Снимка: iStock/Guliver

През май 2023 г. бизнес климатът в страната се подобри стабилно спрямо април благодарение на ръст  във всички четири наблюдавани сектора - промишленост, строителство, търговия на дребни и сфера на услугите. Това показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата през май скочи с 4,0 пункта спрямо април, когато нарасна с 0,7 пункта, като за пореден месец от началото на годината показателят на стопанската конюнктура се задържа стабилно над неговото дългосрочно осреднено ниво.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, нараства през май с 1,9 пункта след повишение с 2,3 пункта месец по-рано, като последната анкета на НСИ отчита позитивни оценки на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия. Подобряват се и техните прогнози за производствената активност през следващите три месеца.

Основни фактори, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила, посочени съответно от 51,8% от 33,4% от предприятията.

Относно продажните цени очакванията на мениджърите в промишлената сфера са те да останат без промяна през следващите три месеца, посочва НСИ.

Стоянов: Цените на едро падат, а на дребно - не, няма логика

През май 2023 г. показателят "бизнес климат в строителството" бележи силен ръст с 8,4 пункта след понижение с 0,8 пункта през април, като това рязко подобрение е в резултат на по-оптимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията им. Позитивни са и очакванията им за строителната активност през следващите три месеца.

Основният проблем за развитието на дейността в отрасъла е несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостига на работна сила, въпреки че през май се наблюдава известно намалени на негативното влияние на първите два фактора.

Строителните мениджъри предвиждат запазване на равнището на продажните цени през следващите три месеца.

През май съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" нараства с 4,7 пункта спрямо април когато стабилизира на равнището от март, като през текущия месец има подобрение на оценките и на очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на техните предприятия. Прогнозите им за обема на продажбите през следващите три месеца, както и за поръчките към доставчици са съо по-позитивни, отчита бизнес проучването на НСИ.

Бизнесът климатът през март се подобрява в строителството, влошава се в търговията и услугите

През март 2022 г. бизнес климатът в страната остава на равнището през февруари, като отслабване на бизнес климата се отчита в промишлен...

Според търговците на дребно основната пречка за развитието на дейността в сектора е свързана с несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша, недостига на работна ръка и затруднения, свързани с недостатъчното търсен.

Търговците на дребно очакват увеличение на продажните цени през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" също бележи добро повишение през май, нараствайки с 3,2 пункта след понижение с 0,5 пункта през април, като подобрението е в резултат на благоприятните оценки и очаквания на мениджърите относно бизнес състояние в сектора. Има леко подобрение и на оценката по отношение на търсенето на услуги, като и очакванията за следващите три месеца са оптимистични.

Несигурната икономическа среда продължава да ограничава в най-голяма степен развитието на бизнеса в този сектор, следвана от конкуренцията в бранша.

Нараства делът на мениджърите, които предвиждат повишаване на продажните цени в сектора на услугите през следващите три месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com