Очаквано: Синдикатите подкрепят новата минимална заплата, работодателите - не

2235
Очаквано: Синдикатите подкрепят новата минимална заплата, работодателите - не
Снимка: БГНЕС

Синдикалните организации подкрепят новия размер на минималната заплата, а работодателските организации – не. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Мария Габриел, която обобщи резултатите от днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). 

Съветът проведе заседание с дневен ред от две точки. Първата бе проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда, регламентиращ труда от разстояние, а втората - проект на постановление на Министерския съвет за определяне размера на минималната работна заплата за страната от 1 януари 2024 г. в размер на 933 лева. 

"По точка първа от дневния ред социалните партньори принципно подкрепят, но с допълнителни предложения към направените предложения от вносителя, с които се усъвършенства нормативната уредба във връзка с работата от разстояние и се регламентира отговорност за изплащане на трудови възнаграждения на работници и служители на изпълнителя при веригите от подизпълнители. По втората точка – в проекта на постановление на Министерския съвет се предлага минималната работна заплата за страната от 1 януари 2024 г. да стане 933 лева. Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда „Подкрепа“ подкрепят проекта на постановление на Министерския съвет, а работодателските организации не подкрепят предложения размер на минимална работна заплата и настояват за изработване на нов механизъм“, обобщи Габриел за резултатите от днешните разговори. 

Още: Румъния вдига минималната заплата, вече е далеч над 1000 лв.

Дебатът

"Имаме вярно решение на грешна формула, която е незаконна и противоречи на международното право, обясни Васил Велев от АИКБ по време на срещата. Той съобщи, че в момента около 30% от работниците имат осигурителен доход под или около новата минимална заплата. И беше категоричен, че средно клас прослужено време е 11%. Според БСК административното увеличаване на МРЗ води до натиск на останалите възнаграждения и демотивира хората с ниска квалификация да се образоват. Ако работодателите не могат да си ги позволят, ще ги пренесат в цената на предлаганите от тях стоки и услуги.

Синдикатите очаквано, подкрепиха увеличаването на заплатата. "Дебатът за минималната заплата е един и същ, а нощницата става все по-голяма и ние сме длъжници на работещите, каза Любослав Костов от КНСБ. Той обясни, че през януари се очаква средната заплата да надмине 2000 лева.

От КТ “Подкрепа” попитаха и дали е нормално 1/3 от работещите да получават 933 лева. Това ги обрича на мизерия, каза Иоанис Партениотис.

"Силно се надявам да участвате в работната група за транспонирането на европейската директива за адекватни заплати", призова от своя страна социалният министър Иванка Шалапатова.

Още: Ще стане ли минималната заплата 1000 лева? Ето колко ще е от януари

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика