Олиото продължава да поскъпва, цената на брашното тръгна надолу

13304
Олиото продължава да поскъпва, цената на брашното тръгна надолу
Снимка: iStock

Цените на някои основни храни продължават да се увеличават , докато при други се наблюдава спад спрямо нивата от миналата седмица. Индексът на тържищните цени у нас нараства близо 2% през последните пет работни дни. Повишението надхвърля 28% спрямо същия период на миналата година.

Най-осезаемо поскъпване се наблюдава при оранжерийните домати, които поскъпват с цели 16.1% до цена от 3.67 лева за килограм, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Това означава, че цената на доматите е скочила с 0.51 лева само за седмица.

Цените на храните растат два пъти по-бързо от заплатите

Цените на основни храни у нас поскъпнаха средно с 30% само за година, като скокът при редица продукти надхвърля 40%. В същото време, ср...

Високите цени на зеленчуците по това време на годината не е изненада. Така например, в края на март миналата годна, оранжерийните домати поскъпнаха с внушителните 40% за седмица. Въпреки това цената спрямо миналата година е с около 12% по-висока, което прави поскъпване с близо 0.40 лева за година.

Олиото продължава да поскъпва. През миналата седмица цената му е скочила с 6.5% или близо 0.30 лева до средно 4.75 лева за бутилка от литър. Преди година литър олио на едро е струвало 3.07 лева или с близо 1.70 лева по-ниска цена от настоящата.

Сред останалите храни, които поскъпват през миналата седмица попадат прясното и киселото мляко, които добавят съответно 1% и 1.9% до средна цена от 2.09 лева за литър и 1.10 за кофичка от 400 грама. Преди година литър прясно мляко е било на цена от 1.80 лева, а киселото мляко се е търгувало на ниво от 0.90 лева.

Месото също поскъпва. Цената на пилешкия бут нараства с 2.8% или 0.11 лева за седмица до средно 4.03 лева за килограм. Преди година същият продукт е бил на цена от 3.00 лева.

През миналата седмица цените на някои храни отчетоха понижение. Брашното поевтинява с 8.7% или 0.12 лева до средна цена от 1.26 лева за килограм. На годишна база обаче, цената нараства с близо 25%, тъй като преди година килограм брашно тип 500 се е предлагало на едро срещу 1.01 лева.

Битка за олио в Испания: Проблем за едни, възможност за други

Навалиците по магазините за запасяване с олио не са нещо, което се случва само в България. Проблемите за едни обаче често могат да се о...

Кашкавал „Витоша” поевтинява с близо 0.10 лева за седмица до средна цена от 14.04 лева за килограм. Цената обаче е с над 2 лева по-висока спрямо края на март миналата година, когато кашкавалът е вървял срещу средно 11.02 лева за килограм

Маслото и маргаринът отбелязват минимално поевтиняване от около 0.05 лева до съответно 2.3 лева за пакетче от 125 грама и 2.72 лева за кутия от 500 грама. Преди година цените са били 1.91 лева за масло и 2.40 лева за маргарин.

Данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища отразяват средните цени на храните на едро. Това означава, че поскъпването за крайните потребители е дори по-високо, тъй като статистиката не включва търговската надценка.

Официалната годишна инфлация в България възлиза на 10% за месец февруари тази година, сочат данните на Националния статистически институт.

Още: Какво е общото между златото и хляба?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика