Опасни и необмислени са промените, подготвяни в Кодекса на труда, твърди КНСБ

28303
Опасни и необмислени са промените, подготвяни в Кодекса на труда, твърди КНСБ
Снимка: БГНЕС

КНСБ реагира остро на законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда (КТ), който бе предложен от депутата от БСП Петър Кънев. Според синдиката готвените промени са „погром на правната уредба на трудовите правоотношения”.

Притесненията на КНСБ идват от факта, че много от промените съвпадат с обявените преди време идеи на Българската стопанска камара (БСК) за намаляване на административната тежест. Мерките на БСК бяха възприети като прекалено радикални от синдикатите, тъй като сред тях бяха предложения за намаляване на отпуски и обезщетения. КТ „Подкрепа” излязоха с критична декларация, а КНСБ дори заплаши да напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество, ако идеите бъдат вкарани в закон. По-късно БСК публикува своя декларация, в която обяви, че идеите й се тълкуват неправилно и некомпетентно.

Синдикати и работодатели поискаха държавна подкрепа за 3 сектора

Железопътният транспорт, тежката индустрия и високотехнологичните отрасли – това са сферите, чието развитие държавата трябва да п...

Според КНСБ законопроектът за Кодекса на труда съдържа „опасни, необмислени и противоконституционни предложения, чрез които се цели отпадане на близо десет члена от кодекса. Те уреждат реализацията на правото на синдикално сдружаване, синдикалната закрила, правилниците за вътрешния трудов ред, правомощия, свързани с контрола по спазването на трудовото законодателство, някои режими по организацията на работното време и ползването на годишните платени отпуски” , казват от синдиката.

Запознайте се с още подробности по темата в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика