Орешарски прави "мили очички" на Русия за ядрената енергетика и Южен поток

34862
Орешарски прави "мили очички" на Русия за ядрената енергетика и Южен поток
Снимка: БГНЕС

Българското общество поддържа ядрената енергетика. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в интервю за руската информационна агенция ИТАР-ТАСС, предаде БГНЕС.

Премиерът говори пред руснаците за перспективите за развитие на ядрената енергетика у нас, като се въздържа от категорично мнение за проекта АЕЦ „Белене”, но показа положително отношение към приноса за развитие на ядрените технологии на Русия у нас.

Орешарски трябва да отговаря относно бъдещ български еврокомисар

Днес, в парламентарния контрол, премиерът Пламен Орешарски ще отговаря на въпрос на депутат относно предложение за еврокомисар от Бъ...

„Имаме дългогодишен опит в тази сфера. И ако се върнем в миналото, ще видим, че това е ставало с помощта на Русия и на руските технологии. За съжаление, поради неумело управление проектът се намира в състояние на арбитраж и поради тази причина ще се въздържа от по-нататъшни коментари на тази тема”, подчертава българският премиер.

Орешарски определи и проекта за газопровода „Южен поток” като приоритетен за България. „Нещо повече. Нашето правителство успя да навакса изоставането от графика за реализация на проекта. Положихме много усилия. Сега на практика се намираме вече в рамките на предварително очертания график. Лично наблюдавам развитието му, за да не допуснем дребни технически проблеми да го забавят. В обобщение, държим на този проект и искаме да бъде реализиран в определените срокове”, декларира Орешарски.

След това той изрежда ползите от реализацията на проекта. На първо място поставя диверсификацията на пътищата, по които страната получава газ, и припомня газовата криза от 2009 г., когато заради спорове между Русия и Украйна България бе лишена от доставки.

„Проектът ще ни донесе ползи и под формата на таксите за транзит на газа на българска територия. Не на последно място – в продължение на няколко години ще доведе до икономическо съживяване в регионите, през които газопроводът преминава. Той ще издигне и ролята на България като място, от което може да се ретранслира газ към други страни”, изтъква Орешарски пред руската медия.

Назначението на министъра на културата е в ущърб на БСП, смята Петков

Има една кадрова политика, която е изцяло в ущърб на БСП. Пример е назначението на министъра на културата, който дори не е отишъл на 10...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика