Още едно предложение на "Атака" не мина - за одържавяване на ЕРП-тата

23275
Още едно предложение на "Атака" не мина - за одържавяване на ЕРП-тата
Снимка: БГНЕС

Депутатите от енергийната комисия отхвърлиха предложеното от "Атака" решение за преобразуване на електроразпределителните предприятия в дружества с преобладаващо държавно участие, предаде БГНЕС.

Самият лидер на "Атака" Волен Сидеров се опита да защити предложеното от неговата партия. "Предлагаме Народното събрание да възложи на правителството да вземе всички законови мерки, с които да върне в ръцете на държавата електроразпределителните дружества", обясни той. "Албания прекрати лицензиите на ЧЕЗ, Украйна предприема стъпки в тази посока", коментира Сидеров. "Има достатъчно основания лицензиите да бъдат отнети. Всяка държава си гони своя интерес, ако чешкият премиер отиде в Брюксел, за да защити ЧЕЗ, то и българският премиер трябва да отиде в Брюксел и да предостави аргументите за отнемането на лиценза на ЧЕЗ", добави той.

ЕРП-ата са естествени монополи, но потенциалните исковете, които могат да заведат тези дружества при подобно решение надхвърлят стойността, на която биха могли да се договорят дяловете им, коментира от своя страна депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев. Според него, ако държавата прави опити да си върне собствеността върху ЕРП-ата, това трябвало да става по пазарни механизми. "Може би, ако успеем да се обединим около текст, който не включва груби намеси на държавата, бихме били склонни да говорим по темата", уточни той, обръщайки се към "Атака".

ЕРП-ата се държат към нас като потенциално виновни, фактите, че за един лев просрочена сметка спират тока, че събират такса за присъединяване и начисляват сметки на човек без потребление са достатъчни покажат, че техните действия в България ощетяват българските граждани, коментира Куюмджиев.

"Ако държавата трябва да има контрол над ЕРП-ата, то тя трябва да притежава мажоритарния дял от тях. Не е взето решение по въпроса, аз казвам само как би могло да стане. Има теоретична възможност за това, защото в момента световните пазари са много ниско и ако сме ги продали преди време за един милиард евро общо, може би сега можем да ги купим за 200 милиона евро или няколко пъти по-малко. Не знам. Теоретично говоря, не казвам, че ще го направим", заяви той.

"Атака" иска детски надбавки само за родители, навършили пълнолетие

„Атака” предлага промени в Закона за семейните помощи с искането право на детски надбавки да имат само родители, навършили ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика