От догодина - митничари ще стават и разузнавачи

4165
От догодина - митничари ще стават и разузнавачи
Снимка: Security.bg

От 7 януари догодина Агенция "Митници" престава да съществува в сегашния си вид и от следващия ден вече трябва да заработи като нова структура. Това е описано в предложение на финансовия министър Владислав Горанов, за което се разбра в новините още след първото десетдневие на месеца.

Декларираната идея е да има облекчаване на бюрокрацията. Ще се формира едно централно управление и пет териториални дирекции - в Тракийска, Югозападна, Дунавска, Северна морска и Южна морска, а именно финансовият министър ще може да ги преструктурира. В централното управление се удвояват служителите - от 560 на 1304 души, като те ще се преразпределят по различни дирекции.

Държавата отказа да отговори защо 3 години е спала за крана във "Винпром Карнобат"

Директорът на Митница-Бургас Валери Стефанов отказа на няколко пъти да отговори на въпрос защо контролните органи над 3 години са безде...

Главна дирекция в централното управление ще е "Митническо разследване и разузнаване". Новата дирекция ще участва в разработването на митническата политика в областта на превенцията, разузнаването и разследването на административни нарушения и престъпления. Тя ще ръководи и контролира дейността на териториалните отдели. Разкриването и разбиването на незаконен трафик на наркотици, изделия, свързани с отбраната, стоки с двойна употреба ще са основно нейно задължение, пише в. "24 часа".

Разузнавачите-митничари имат право да извършват проверки на лица, които съхраняват или извършват дейности с акцизни стоки, както и да обезпечават доказателства. Контролът при пренасянето през границата на парични средства, благородни метали, скъпоценни камъни и изделия със и от тях също ще е задължение на тази дирекция. Тя ще разработва и прилага мерки за защита на интелектуалната собственост.

Митническите разузнавачи и инспектори ще следят и контролират лица, обекти, стоки и транспортни средства, за които е идентифициран риск. Те са и тези, които ще действат като "профайлъри" и ще следят за рискови лица и нарушители с цел идентифициране и превенция. Когато се налага извършването на проверки, това е дирекцията, която ще планира и организира как се правят те, включително чрез координационен център, като при необходимост осъществява прякото им оперативно ръководство.

Митническите разузнавачи ще имат правомощия заедно с Гранична полиция да извършват проверки в зоните на граничните контролно-пропускателни пунктове и на цялата територия на страната. Ако се наложи издирвателна операция или бъдат задържани нарушители, служители на тази дирекция ще конвоират заподозрените лица Те са и тези, които ще наблюдават интернет пространството и събират и анализират данни, за да разкрият или предотвратят нарушения и престъпления. Тяхна ще е инициативата за образуване на административнонаказателни производства, както и изготвянето на актове за наказания, споразумения или отказ от тях.

Митниците се хвалят с почти 6% повече събрани приходи заради обикновените цигари

През първото полугодие на 2018 г. Агенция "Митници" е събрала приходи от акцизи, ДДС при внос, мита и глоби в размер на 4,595.9 млрд. л...

А центровете за анализ на дирекцията ще са оборудвани със съответната техника и ще работят без прекъсване в рамките на денонощието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика