От енергото предлагат разсрочване на високите сметки за ток

69370
От енергото предлагат разсрочване на високите сметки за ток
Снимка: БГНЕС

Енергодружествата имат идеи за разсрочване на високите сметки за ток в тежките зимни месеци, съобщава БТВ.

За периода на разсрочване, лихвата е 10% плюс основния лихвен процент на БНБ. 

Стойнев подкрепи таксата от преференциалната цена при изкупуване на енергия от ВЕИ

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев подкрепи въвеждането на такса в размер на 20% от преференциалната цена при за...

През тази година средно по 1400 клиенти на месец от абонатите на ЧЕЗ заявяват желание да разсрочат сметките си. 9000 от клиентите на ЕВН са подали заявление за разсрочено плащане, a половината от тях са одобрени. Данните на Енерго про са за 3800 абонати, сключили споразумение за разсрочване с компанията.

Теодора Маринова е един от клиентите на Енерго про. В началото на тази година, веднага след коледните и новогодишните празници, получава сметка за ток от 280 лева. Преценява, че плащането на сумата наведнъж ще утежни бюджета й. „Бързо договорих разсрочването. В зимните месеци е много удачно да си платиш сметката на разсрочено плащане, понеже така не се лишаваш от други неща. Доста по-олекотен вариант е", казва тя.

От ЧЕЗ пък въвеждат безплатната услуга "Персонален съветник". Така абонатите в Западна България ще могат да се съветват със служител на енергото, който ще помага за изготвянето на новия начин на плащане.

„Можем до 12 месеца да разсрочим. Разбира се, зависи от сумата, така че клиентите не би трябвало да се притесняват, че захранването им ще бъде прекъснато в този период, ако спазват условията”, поясни Зорница Йорданова от „Маркетинг и подпомагане на продажбите" към ЧЕЗ.

ОЖС подкрепя пакета от социални мерки, заложени в Бюджет 2014

Подкрепа за пакета от социални мерки, заложени в Бюджет 2014 изразиха от НС на Обединението на жените социалистки  /ОЖС/днес, съоб...

Най-често от тази услуга се възползват абонати със сметки между 100 и 200 лева. Клиентите на ЕВН, които пристъпват към разсрочване на задълженията за парно и ток, пък са предимно социално-слаби. Дали заявлението ще бъде одобрено е въпрос на индивидуална преценка и договорка между абоната и компанията. Сроковете за погасяване на месечната сметка са между 2 и 12 месеца.

„10 процента - тръгваме от там. За да има все пак някаква тежест това споразумение, първоначалната сума е 10 процента, от после вече вноската е предмет на индивидуалното персонално договаряне с всеки един клиент”, заяви Петър Костадинов от отдел „Комуникации" в ЕВН.

Подаването на молба за разсрочено плащане към ЕВН трябва да стане минимум 3 дни преди крайния срок за изключване на абоната. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика