Пазарният дял на "БДЖ-товарни превози" спада почти наполовина от 2007 до 2015 г.

1546
Пазарният дял на "БДЖ-товарни превози" спада почти наполовина от 2007 до 2015 г.

Можем да развием "БДЖ-товарни превози" ЕООД като конкурентно и печелившо предприятие. Това смята инж. Любомир Илиев управител на „БДЖ-Товарни превози” ЕООД във връзка с актуалното състояние на дружеството.

"Дружеството се развива много добре през последната година. Има нужда от още известни усилия, за да бъде изградено като конкурентно и печелившо предприятие, въпреки историческите факти, които трябва да бъдат оповестени на нашата общественост”, заяви инж. Илиев.

Московски на шизофренна вълна, нямало да има съкращения в БДЖ

В пълно противоречие на думите си от вчера, транспортният министър Ивайло Московски заяви, че в БДЖ не се предвиждат съкращения. Само ...

По думите му железопътният транспорт в България се либерализира през 2007 г., въпреки, че към този момент страната ни не беше членка на Европейския съюз и този процес е можел да бъде отложен поне с няколко години. "Според мен към този момент Българските държавни железници не са били подготвени за тази либерализация. През 2007 г., точно по време на световната финансова криза, с железопътен транспорт са били превозени близо 22 млн. тона товари. Либерализирането на железопътния транспорт в България се случва след като две нови железопътни компании са получили лиценз – един румънски и един български оператор. Световната финансова криза, която настъпи 2007-2008 г., както и няколкото външни фактора като фалита на металургична компания „Кремиковци”, доведоха до над два пъти спад в превозените товари с железница до днес”, уточни управителят на „БДЖ-Товарни превози” ЕООД .

"След 2009 г. превозът на товари с железопътен транспорт е константна величина. С железница от 2009 г. до 2015 г. се движат между 13 и 14 млн. тона товари. Това спрямо 2007 г. е приблизително два пъти по-малко. Същевременно, с автомобилен транспорт през 2010 г. са превозени 80 млн. тона товари, а за 2015 г. те са 123 млн. тона. Имаме сериозен ръст от 2-3 милиона тона на година , което е ръст от над 20 %”, допълни той.

„През това време делът на железопътния транспорт си остава постоянен въпреки либерализираният пазар. Тази статистика показва, че повечето от новите товари се движат с ТИР-ове, т.е. по сухопътен транспорт. Лицензираните железопътни превозвачи през 2007 г. са били два, а в момента са десет. Генералният извод от тази статистика през последните 5 години показва, че всеки, който се лицензира като железопътен оператор на българския пазар, не взима дял от автомобилния пазар, а взима дял от Българските държавни железници", каза шефът на "Товари превози" и даде за пример:

"Пазарният дял на „БДЖ - Товарни превози” през 2007 г. е бил 92 %, а през 2015 г. той вече е 58 % – спаднал е почти наполовина. С течение на годините, увеличаването на броя на участниците не води до увеличаване на пазарният дял на железопътния транспорт, а напротив, той даже намалява на фона на ръста на автомобилния транспорт”, каза инж. Илиев.

БСП е против идеята за приватизация на БДЖ “Товарни превози”

БСП е категорично против идеята за приватизация на БДЖ “Товарни превози”. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков на прескон...

Той обясни, че всеки лицензиран частен железопътен оператор разполага с минимален брой персонал, който е точно необходим да изпълнява тази дейност и работи по транзитни релации, движи блок-влакове, което е най-рентабилно в сектора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика