Пламен Димитров сочи дефлацията като най-страшния бич за България

19047
Пламен Димитров сочи дефлацията като най-страшния бич за България
Снимка: БГНЕС

България има 1,6% дефлация на годишна база и това влачи след себе си страшна спирала – занижени очаквания от страна на бизнеса, по-ниски приходи, мисъл за съкращение на работни места и тотален срив, каза председателят на КНСБ Пламен Димитров пред БНТ.

На високо ниво в нашата държава дефлацията не се признава. Припомням какво стана в еврозоната – 1 трилион евро отпусна ЕЦБ заради дефлацията. У нас като мярка срещу дефлацията са отделените 1 млрд. лева за саниране. Тази мярка не е замислена като такава, но ще подейства така, подчерта Димитров.

Димитров: Стягането на коланите докара дефлацията в България

За това кое доведе дефлацията в Европа и България има еднозначен отговор - трайната и крайна рестрикция, която беше възприета през по...

По думите на председателя на КСНБ българската икономика произвежда два пъти повече, отколкото плаща. Има как да се повишат доходите, ако има споделяне – печалбата на някои сектори да се сподели с други. От дефлацията банковият сектор ще спечели – през 2014 година, по предварителни данни, очакваме 35% повече печалба за банките, отколкото през 2013 година, направи оценка Пламен Димитров.

Като цяло в последните години избягвам да купувам контрабанда. Ако някой каже, че никога не си е купувал такава стока, ще излъже. Но аз разбирам бедните българи и купуването на контрабанда е един от начините гражданите да се съпротивляват и да удрят шамар на тези, които не могат да засегнат по друг начин, заяви Димитров. От Легия Антимафия просто добавиха, че шест години никой не прави нищо по въпроса с контрабандата - независимо кой управлява.

Пенсионната реформа

Това, което се предлага с тази реформа, не е национализация и кражба. Според мен сега трябва да се определи докъде трябва да стигне избора. Ще навреди дори на хората всяка година да се местят от НОИ в частните пенсионни фондове и обратно. Трябва да има ограничен брой избори, заяви Пламен Димитров.

ЕЦБ започва масово изкупуване на облигации

Европейската централна банка (ЕЦБ) стартира програма за изкупуване на публични и частни облигации за 60 милиарда евро, за да избегне ...

Важно е и доходността от пенсионните фондове да не е отрицателна. Комисията за финансов надзор твърди, че доходността е отрицателна, пенсионните фондове казват, че не е вярно. Склонен съм да им вярвам, но трябва поне тези пари, които сме внесли, с малко плюс, да можем да ги получим, когато се пенсионираме, смята Димитров.

Синдикалистът се изказа против националната програма за приватизация, която предвижда някои държавни дружества да излязат на борсата, макар и отчасти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика