Правителството отчаяно крие финансовия отчет на НЕК

29536
Правителството отчаяно крие финансовия отчет на НЕК
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

Финансовият отчет на НЕК за първото тримесечие на годината не е оповестен публично. Все още липсват и данните за състоянието на компанията за цялата минала година.

Липсата на тези данни само „наливат масло в огъня”, който подклаждат депутати от ГЕРБ и най-вече бившият енергиен министър Делян Добрев – че НЕК е в технически фалит. Според Добрев налице е опит да се прикрият колосалните задължения на компанията, които отивали към 4 млрд. лева.

EVN започна преговори с НЕК

EVN България Електроснабдяване ЕАД (EVN EC) внесе в Националната електрическа компания предложение как да бъде уреден съществуващият ...

Неофициално, пред в. „Сега”, е споделено, че данните се пазели в тайна заради съдебните дела между НЕК и "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене". Искът на руската компания е на стойност 1 млрд. евро.

Колко сериозен е проблемът с НЕК може да се види в отчета на компанията-майка на НЕК – Българския енергиен холдинг (БЕХ). Там се посочва, че се готви обединяване на дълговете на НЕК в един заем с 10-годишен срок на погасяване. Последните известни задължения на НЕК към БЕХ са за над 1 млрд. лева. Холдингът е изкупил дългове на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" за почти 120 млн. лева. А според друг отчет хронично закъсалата столична топлофикация дължи на БЕХ 414 млн. лева.

ЕСО

Интересен факт е, че Енергийният системен оператор (ЕСО) вече е на загуба. От почти 30 млн. лева за януари-март 2013 година година по-късно вече става въпрос за 13.4 млн. лева загуба. Приходите, които ЕСО събира, за да осигурява достъп до електромрежата, за първото тримесечие са малко над 29 млн. лева - с 33,4 милиона по-малко отпреди година. В отчаяните си опити за осигуряване на предизборното обещание за поевтиняване на тока за крайните потребители през миналия август ДКЕВР свали драстично - от 6.48 на 2.76 лв. на мегаватчас - таксата за достъп до мрежата, оперирана от ЕСО. Това е причинило срив в приходите от тази такса с почти 40 милиона лева, или с 57%, сравнено с януари-март 2013 година.

Тежък удар са нанесли на ЕСО и нескопосаните опити на ДКЕВР да принуди и "зелените" централи да плащат такса "достъп". От септември 2012 година ЕСО започва да отчита приходи за достъп от ВЕИ-тата, но после съдът отмени таксата като незаконна и на ЕСО се е наложило да зачеркне 12 млн. лева от приходите си, се посочва в отчета.

Тази година на всеки лев разход ЕСО отчита едва 87 стотинки приходи (което означава 13 стотинки загуба), докато миналата година срещу лев разходи са стояли 1.29 лв. приходи, или 29 стотинки печалба. Всичко това означава 215 млн. лева дълг на ЕСО при 46 млн. преди година.

Според доклад на МС НЕК е работила целенасочено на загуба

Националната електрическа компания (НЕК) е работила на загуба в периода от януари 2011 до юни 2013 г. и тогавашните управляващи от ...

АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица-изток"

Дори АЕЦ „Козлодуй”, което е сочено за пример, вече има спад в печалбата. Преди година централата отчете 66.397 млн. лева печалба, а сега - 64.277 млн. лева.

"Мини Марица-изток" завършва първото тримесечие с 23 милиона лева счетоводна печалба. Прави впечатление обаче, че дружеството е станало сериозен кредитор на фирмите, които снабдява с въглища и че вземанията му от тях на практика са се удвоили - от 72 млн. лв. преди година на над 147 млн. лева сега. Към 31 март т.г. най-големите му длъжници са "Брикел" - 25 млн. лв., американските централи "КонтурГлобал МИ 3" и AES "Марица-изток" - съответно с 47.8 и 30.7 млн. лева, ТЕЦ "Марица-изток 2" с над 36 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика