Предлагат ръст с 3 лв. на пенсиите за старост

19241
Предлагат ръст с 3 лв. на пенсиите за старост
Снимка: БГНЕС

Увеличение на социалната пенсия за старост от 110 на 113 лв., тоест 2,7 на сто считано от 1 юли. Това се предлага в проекта на постановление на правителството, който беше обсъден и одобрен по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Документът беше представен от Лазар Лазаров - зам.-министър на труда и социалната политика, предаде БГНЕС. Той обясни, че промяната ще се отрази върху 618 000 пенсии и добавки, които са свързани със социалната пенсия за старост.

Осъвременяват пенсиите с 2,7% от 1 юли

От 1 юли 2014 г. пенсиите, отпуснати до 31 декември 2013 г., да бъдат осъвременени с 2,7 на сто. Това реши на свое заседание Надзорн...

Днешното решение включва и включват и произтичащото от това увеличение размера на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност - пенсия за военна инвалидност, за гражданска инвалидност, социална пенсия за инвалидност и персонална пенсия, както и на нормативно установените добавки към пенсиите, информира БТА.

От Националния осигурителен институт (НОИ) беше изложена позиция, че следва да се предложи социалната пенсия да бъде увеличена, но не подкрепиха предложението. От КНСБ не подкрепиха правителството за това решение и заявиха, че без тяхна подкрепа не следва това решение да бъде взето.

От Българската търговско-промишлена палата (БТПП) обясниха, че има смесване на двата режима – размер на пенсията и осъвременяването. Според организацията решението трябва да се прецизира, а осъвременяването да се извършва от надзорния съвет на НОИ.

Правителството ще вземе решение и относно нормативни актове за изплащане на парично обезщетение, информира "Фокус".

Възрастта за пенсиониране се вдига от догодина?

От догодина възрастта за пенсия най-вероятно ще бъде увеличена с 4 или 6 месеца, научи „Преса" от социални експерти. Вчера Национ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика