Проф. Вучева: По-ниските лихви са добра новина

21971
Проф. Вучева: По-ниските лихви са добра новина
Снимка: БГНЕС

2015 г. няма да е по-лоша от миналата година. Всички обективни фактори обаче сочат, че през тази година няма какво толкова хубаво да се случи. Това коментира бившият министър на финансите професор Христина Вучева.

Тя допълни, че увеличение на заплатите може да има само в отделни дружества и дейности, но не и в администрация. Ако пък в крайна сметка се случи там, това няма да е значително.

Каролев изброи три неща, без които не може да си министър

Ако много работа за без пари го приемате за отблагодаряване ... Така икономистът Владимир Каролев отговори на въпрос на Нова телевизия ...

От своя страна икономистът Владимир Каролев акцентира дебело върху нуждата от реформи. Като пример за необходимостта от промени той даде големия икономически ръст, който през 2014 г. е отбелязала Ирландия, въпреки че е била една от най-засегнатите държави от кризата.

Въпросът с лихвите също беше засегнат. Според професор Вучева ниските лихви са добра новина, тъй като това може да доведе до съживяване на икономиката. Тя обясни, че потребителите у нас трябва да спрат да чакат висока доходност само от влоговете в размер на 7-8%.

В допълнение беше обяснено, че след случилото се през периода 1996-97 г. е трябвало да сме си научили урока по отношение на високите лихви, но случаят КТБ е показал, че това е така.

Каролев обясни, че има ипотечен кредит и се е зарадвал, когато е разбрал, че ще ма да плаща по-малки вноски. Той все пак алармира за намалението на кредитния рейтинг на страната, което стана през декември. 

Владимир Каролев пред Actualno.com: Не МВР трябваше да е приоритетът на актуализацията

Не очаквам никакви изненади по отношение на актуализацията на държавния бюджет. За съжаление тя няма да е такава, каквато ми се искаше....

По-нататък в ефира на БНТ бившият министър обясни, че хората не бива да се притесняват за спестяванията си. Тя беше категорична, че случилото се с КТБ няма как да се повтори толкова скоро. Това показвал и историческия опит.

Каролев пък препоръча на онези, които имат повече от 196 хил. лв. на влог (колкото е защитения от закона), да разделят сумата в няколко сметки. В допълнение той беше категоричен, че банковата ни система е на високо ниво. 

Според двамата експерти кризата КТБ ще продължи да се чувства. Каролев коментира, че има риск за определени предприятия - например тези от военния сектор. От своя страна Вучева беше категорична, че съкращенията покрай случващото се със затворената банка ще продължат. Тя допълни, че много фирми са имали разплащателни сметки във финансовата институция. Те са били изкарани по-черни и от дявола, след като са се опитали да спасят част от тези средства с цесии. 

Малкият и средният бизнес иска да не му се пречи. Отварят се европрограмите за следващия програмен период, коментира Владимир Каролев. Според него малкият и средният бизнес ще бъдат затруднени увеличаването на МРЗ на два пъти и продължаващата несигурност дали ще има реформи.

От КТБ не са откраднати 4,22 млрд. лв., твърди експерт

От "Корпоративна търговска банка" (КТБ) не са откраднати 4,22 млрд. лв. Това обясни проф. Христина Вучева в ефира на БНТ. Разликата меж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика