Програмистите у нас по-добре заплатени отколкото в Германия

19213
Програмистите у нас по-добре заплатени отколкото в Германия
Снимка: iStock

Средната заплата в българския софтуерен сектор изпреварва средния размер на възнагражденията за сходни позиции в страни като Германия и Великобритания, когато данните бъдат сравнени на база паритет на покупателната способност. Това става ясно от доклад на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Средното брутно възнаграждение в софтуерната индустрия у нас достига 4 857 лева през 2021 година, което представлява 3.2 пъти повече от средната заплата у нас, сочат предварителните прогнозни данни на организацията за миналата година. Така средният брутен годишен доход на заетите в IT сектора достига 58 284 лева.

Според доклада, ако средното възнаграждение у нас бъде разглеждано чрез паритет на покупателната способност, то сумата придобива еквивалент на годишна заплата от 62 220 британски паунда във Великобритания и 64 468 евро в Германия. Това са далеч по-високи годишни възнаграждения спрямо медианните заплати на софтуерните специалисти в тези страни. За сравнение, медианната заплата за софтуерен инженер във Великобритания възлиза на 37 984 паунда годишно, докато средното ниво в Германия достига 54 316 евро на година, става ясно от доклада.

Каква заплата получава шефът на Apple?

Огромното възнаграждение на изпълнителния директор на Apple разбуни духовете. Оказва се, че инвеститорите в технологичния гигант са бил...

„Очаква се заплащането на софтуерните специалисти в България (коригирано през стандарта на живот) да продължи да изпреварва сходните нива във Великобритания и Германия”, пише в анализа.

 

Средните възнаграждения в българския софтуерен сектор предоставят по-висока покупателна способност, отколкото медианните заплати за сходни позиции във Великобритания и Германия;

Източник: БАСКОМ

Близо 4000 лева средна заплата във финтех индустрията у нас

Средната брутна заплата в българската финтех индустрия достига близо 4000 лева, което повече от 2.5 пъти над средната работна заплата у...

Паритетът на покупателната способност се използва за сравнение на покупателната сила на парите в различните страни при равни условия, като често се приема за измерител на стандарта на живот. Трябва да се отбележи, че медианната заплата представлява абсолютната среда между най-високата и най-ниската стойност, което е различно понятие от средна работна заплата, където се прилага средноаритметичната стойност.

Така или иначе, данните на БАСКОМ показват, че средната заплата в софтуерната индустрия в България предоставя по-висока покупателна способност на заетите в сектора, спрямо техните колеги на сходни позиции във Великобритания и Германия.

Средното възнаграждение в софтуерния сектор е нараснало значително през последните години, като увеличението на заплатите спрямо 2018 година възлиза на около 1000 лева. За сравнение, през преди 3 години средната брутна заплата в IT индустрията у нас е била 3 871 лева месечно.

Заетите в софтуерния бранш надхвърлят 45 хил. души, сочат прогнозните данни за миналата година. Броят на заетите е нараснал около три пъти спрямо 2015 година, когато в софтуерната индустрия са работили малко над 22 хил. души.

Високите възнаграждения в сектора осигуряват и високи данъчни приходи за бюджета на страната. Според прогнозата на БАСКОМ за 2021 година софтуерният сектор ще внесе със 170 млн. лева повече данъци и осигуровки спрямо предходната 2020 година, „с което очакваните над 46 хил. работни места в сектора да осигурят 1 млрд. лева данъчни постъпления в бюджета на страната”.

В кои сектори у нас заплатите са над 2000 лева?

Размерът на месечното брутно възнаграждение зависи от много фактори, но като цяло доброто образование и натрупаният опит са най-важните...

През 2020 година всяко едно работно място в IT индустрията у нас е генерирало над 21 300 лева стабилни и предвидими данъчни приходи, което е приблизително над 2.6 пъти повече от средното за страната, пише в доклада.

Така с едва 1.89% от наетите в България, софтуерният сектор е осигурил 4.3% от всички постъпления в двата най-големи осигурителни фонда – НОИ и НЗОК. Данните сочат, че само за шест години делът на данъчните постъпления в двата фонда се е удвоил.

От БАСКОМ прогнозират, че през 2025 година секторът ще плати за данъци и осигуровки 1.78 млрд. лева, като заетите ще нараснат до над 72 хил. души. Очаква се приходите от продажби на цялата индустрия да се увеличат до над 10 млрд. лева.

Приходите на сектора през 2021 година се очаква да достигнат 5.4 млрд. лева, което представлява ръст от 20.2% на годишна база, сочат предварителните прогнозни данни на организацията за миналата година.

Още: Последни сме по материално благосъстояние в ЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика