Проучване: Какъв е ефектът от дейността на модерната търговия върху българската икономика?

752
Проучване: Какъв е ефектът от дейността на модерната търговия върху българската икономика?
Снимка: БГНЕС

Съвкупният ефект върху българската икономика от дейността на модерната търговия през 2022 г. се изчислява на около 11,8 млрд. лева, което е ръст от около 21 на сто спрямо предходната година. Това съобщи на пресконференция главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов. Той представи резултатите от проучването "Роля и социално-икономически принос на модерната търговия в България", изготвено от Института.

Директният ефект от доставени стоки и изпълнени услуги от български компании, както и доходът, който е постъпил в българските домакинства на наетите в сектора, е около 7,1 млрд. лева, а вторичният ефект, по оценка на Института, е за около 4,2 млрд. лева. Когато домакинствата на наетите потребяват своя доход, той отново влиза в икономиката, като се създава още един допълнителен ефект за около половин милиард лева, допълни икономистът, цитиран от БТА.

Над 20 процента ръст в съвкупния ефект върху икономиката е забележителен, коментира Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, който също участва в пресконференцията.

Още: Компаниите в сектор “Търговия” са оптимисти за бизнес средата у нас

Работните места

Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика, съобщи, че членовете на Сдружението за модерна търговия осигуряват заетост на около 23 000 души в страната. В някои области на България само членовете на Сдружението дават работа на около 1 процент от всички наети хора в частния и публичния сектор. 54 на сто от наетите в секторите на модерната търговия са в хранителните вериги - 28 600 работни места, следвани от железарията с близо 4600 работни места, мебелите, стоките за бита - 3400, парфюмерийни и козметични стоки - 2100, облекла и обувки - около 3500, битови електроуреди - около 3000. Общо в модерната търговия са заети над 53 000 души или 26,3 на сто от наетите.

Заплатите

По-високата производителност, повечето инвестиции в модерна търговия водят и до по-високи заплати, коментира Ганев. Средното възнаграждение в търговията на дребно през 2022 г. достига до 1167 лева, докато средните заплати в модерната търговия са били 1822 лева или 56 на сто над средната заплата в сектора и по-висока от средната заплата за страната, която за 2022 г. е била 1756 лева. Тези по-високи възнаграждения се наблюдават във всички сфери на модерната търговия, каза икономистът и допълни, че това води до солиден регионален ефект в посока "издърпване на заплатите в целия сектор и в цялата местна икономика".

Инвестициите

За последните три години големите предприятия, с над 250 заети, от модерната търговия са направили инвестиции за 1,3 милиарда лева, като само през 2022 година те достигат 564 милиона лева. Това са точно половината от всички инвестиции в сектора "Търговия на дребно", коментира икономистът и отбеляза, че ръстът им е солиден – 45 на сто през 2021 г., 29 на сто през 2022 г.

Чуждестранните преки инвестиции в сектор "Модерна търговия" с натрупване към съответната година достигат 1,5 милиарда евро към 2022 година, като в последните две години има ръст от около 300 милиона евро или 12-13 на сто ръст на година, каза Ганев. Той допълни, че тази тенденция особено се наблюдава в търговията с мебели, осветителни тела, облекла, спортни стоки. Модерната търговия фокусира около 85 на сто от всички чужди капитали в търговията на дребно, обобщи икономистът.

Продуктите

Водещите продукти при хранителните стоки са месо и месни продукти, мляко, яйца, пресни плодове и зеленчуци, хляб и хлебни изделия, като делът на българските стоки в модерната търговия варира от 45 на сто до над 90 на сто в различните основни категории, каза Богданов. Като цяло при нехранителните стоки делът на българското производство е по-малък, отколкото при хранителните.

Още: Ето кои са 12-те поевтинели храни според икономическия министър

Ролята на модерната търговия

Вълканов отбеляза, че средата, в която оперират всички в търговията на дребно, е изключително конкурентна. Той посочи, че всяка пета компания в икономиката се занимава с търговия на дребно. Ако в Западна Европа концентрацията на модерната търговия достига до 70-80 на сто пазарен дял, в България все още това не е така, допълни той.

Вълканов прогнозира, че конкуренцията в търговията на дребно ще продължава да се изостря през тази и следващите години и определи това като добра новина за участниците на пазара, защото ги стимулира да са по-гъвкави, да измислят нови услуги и продукти. Но, по думите му, най-големият печеливш от това ще са потребителите, защото в чиста конкуренция "те получават най-добрите възможни стоки на най-добрата възможна цена".

Вълканов коментира, че модерната търговия се превръща в един от двигателите за повишаване на възнаграждението в регионалните пазари на труда. Тази екосистема, от която търговията е част, далеч не генерира просто 16 милиарда лева оборот от продажби, а и допълнително близо 12 милиарда лева към доставчици на стоки и услуги, каза Вълканов и допълни, че с ръста на модерната търговия расте и икономиката на страната, а заедно с нея се увеличават и българските доставчици както на местния пазар, така и за износ, за което има все повече примери. В този смисъл, модерната търговия е един от двигателите на експортния потенциал на българското производство, обобщи Вълканов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика