Реалните осигурителни доходи са се повишили средно със 7%

709
Реалните осигурителни доходи са се повишили средно със 7%
Снимка: БГНЕС

Реалните доходи, върху които се осигуряват близо 2 млн. заети българи, са се увеличили средно със 7% за една година. Средният осигурителен доход през първите четири месеца на годината е вече 778,5 лв. Това показва справка на Националния осигурителен институт (НСИ).

Анализите са изготвени с цел да бъдат използвани като база за определяне на минималните осигурителни прагове за догодина. Въпреки че работодателите категорично бойкотират договарянето, докато не бъде изработен механизъм за определяне на минималната заплата, социалното министерство даде формален старт на процедурата. Според указанията на министър Зорница Русинова към работодатели и синдикати догодина минималното възнаграждение за страната ще се повиши с нови 40 лв., ставайки 460 лева.

Заради ръста на минималната заплата от началото на тази година в повечето сектори доходите на нискоквалифицираните работници растат по-бързо в сравнение със заплатите на ръководителите. Според статистиките на НСИ средният осигурителен доход за ръководители е скочил с 3%, а за най-нискоквалифицирания персонал - с 10 на сто.

В седем от 85 икономически сектора общото средно възнаграждение за всички длъжности е намаляло за една година. Такива сектори са добива на варовик, глина и на други суровини, производството на напитки, на основни метали и др.

В два от най-високоплатените сектори заплатите са останали без промяна. В добива на кокс и рафинирани нефтопродукти средният осигурителен доход е замръзнал на 2116 лв. Това обаче се дължи на намалението на заплатите на нискоквалифицирания персонал в сектора със 7 на сто. Въпреки това понижение тук са едни от най-добре платените работници без квалификация - 918 лв. среден осигурителен доход. За сметка на това средните заплати на ръководителите тук са скочили с 1% до 2509,5 лв. и почти се доближават до максималния осигурителен праг. Това е и най-високият осигурителен доход сред всички заети в страната.

Средната работна заплата у нас отбелязва ръст

През второто тримесечие на 2016 г. средната месечна работна заплата e 946 лв. и нараства спрямо първото тримесечие на 2016 г. с 2.6%. ...

Вторият сектор, който не регистрира промяна, е добивът на въглища. Малко над 11-те хил. заети тук се осигуряват средно на 1391,63 лв.

В най-многолюдния сектор - търговията, където са заети близо 335 хил. българи, средният осигурителен доход е 711 лв. и увеличението е със 7%. В повечето от професиите ръстът е с 8 на сто, но при ръководните позиции е наполовина по-малък - 4%. Неквалифицираният персонал се осигурява средно на по-ниска сума от минималната заплата - 403 лв.

Най-нископлатените шефове са работещите в сектора ремонт на компютри - средно по 682 лв. В някои сектори като производството на тютюневи изделия заплатата на неквалифицираните служители е по-висока - 799 лв.

Справката показва и някои драстични разлики, но те се отнасят за пренебрежимо малко на брой заети. Така например с най-голям ръст на заплатата си може да се похвали единственият работещ като специалист в сектора добив на строителни материали. Неговото възнаграждение е скочило с 82% за една година и този човек се осигурява на 2107 лв. Като цяло всички 84 работещи в този сектор трябва да са много доволни, защото средният им осигурителен доход е скочил с 35% - до 998 лв. Петимата шефове тук се осигуряват на 1941 лв., което е с цели 62% повече спрямо миналата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика