Рехав протест в София срещу шистовия газ

4345
Рехав протест в София срещу шистовия газ

Само 20 души в София подкрепиха протеста на 20 града в Румъния срещу проучването и добива на шистов газ, предаде БГНЕС.

Протестът в столицата ни беше организиран пред румънското посолство, като той е знак на солидарност с протестите в северната ни съседка срещу добива на шистов газ.

Това е втори протест пред румънското посолство в София. За разлика от този преди година, когато на мястото се бяха събрали около 100 души, днес хората от Гражданската инициатива срещу добива на шистов газ бяха много по-малко – малко над 20 души, предаде БНР. Екоактивистите излязоха в знак на солидарност с румънските им съмишленици, които в близо 20 румънски града протестират срещу промяната в позицията на румънския премиер Виктор Понта, който не удължи мораториума за сондиране и добив на шистов газ.

Сондирането на шистов газ в близост до северната граница представлява реална заплаха за чистотата на водата в трансграничния водоносен хоризонт – общ и за двете страни, от който черпят вода и крайдунавска България, Добруджа, Лудогорието и северното ни Черноморие, смятат участници в протеста. За втората половина на 2013 г. според някои от организаторите, са предвидени проучвания за шистов газ в редица области на Румъния, включително и в област Констанца, Добруджански регион, от страна на американската компания "Шеврон" (Chevron). Според други от участниците обаче такива разрешения все още фактически не са дадени и няма зелена светлина за това. Има малко противоречие, но в крайна сметка участниците заявиха, че ще протестират в бъдеще и пред МВнР на България с искане българското правителство официално да постави въпроса пред румънската страна и да спазва европейските конвенции, свързани с околната среда.

Въпреки че 41-ото Народно събрание наложи безсрочна забрана върху хидрофракинга на територията на България, ние продължаваме борбата си за граждански и специализиран контрол, прозрачност, актуална информация, адекватни регулации и нови нормативни уредби в целия добивен бранш. Защото и най-добрият закон е нищо без истински контрол", заявяват организаторите на протеста.

"Шеврон" обаче далеч не се е отказала от апетитите си към нашата земя: наема офиси, развежда добруджански кметове на екскурзии в САЩ, финансира лъскави газови конференции в елитни столични хотели, където продажни лобисти обясняват колко е безвреден фракингът... И, за съжаление, "Шеврон" не е единствената чуждестранна компания с нездрав интерес към българските шисти - "Русгеоком" в Рогозина, "Дайрект Петролиум" в Плевенско и Врачанско, "Мелроуз" на Галата, "Овъргаз" в Добруджа, продължават натиска и безобразията по места, благодарение на липсата на контрол."

"Сондирането за шистов газ в близост до северната ни граница представлява реална заплаха за чистотата на водата в трансграничния вододаен хоризонт, общ и за двете страни, от който черпят вода Крайдунавска България, Добруджа, Лудогорието, Северното ни Черноморие... Добивът на шистов газ чрез хидрофракинг - и при самия хидроразрив на шистовите скали, и при инжектирането обратно в земята на отработените води - доказано предизвиква земетресения. Трябва ли да споменаваме Вранча, за да си дадем сметка за опасността, която ни грози и в този аспект", питат организаторите на протеста.

Добрич се съюзява с румънците в бунт срещу шистовия газ

Пореден протест се проведе в Добрич като петдесетината събрали се в центъра на града пред храм "Свети Георги" за пореден път обявиха,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com