Рибарски: Ако ножът опре до кокала, ще наложим вето на ембаргото за руския нефт

9836
Рибарски: Ако ножът опре до кокала, ще наложим вето на ембаргото за руския нефт
Снимка: БГНЕС

Към момента сме категорични, че ще се борим до последно. Ако ножът опре до кокала – да, най-вероятно, ще наложим вето на решението за ембарго на руския нефт. Това заяви председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от "Продължаваме промяната" Радослав Рибарски пред bTV. 

Той уточни, че към момента няма официален отговор на искането на България за изключването ѝ от налагането на санкции върху руския нефт от страна на ЕС. „Разговорите продължават. Българското правителство е решило да направи всичко възможно“, добави Рибарски.

Шефът на енергийната комисия в НС намекна за предсрочно прекратяване на договора с "Газпром"

Можем да поискаме предсрочно прекратяване на договора с „Газпром Експорт“. Нека да видим колко дълго ще е прекъсването на г...

По думите на депутата за страната ни трябва да важат същите аргументи като за Унгария и Словакия. Рафинерията в Бургас е настроена технологично за преработка на руски нефт, но е многократно уточнявано, че може да преработва и друг. 

До края на следващата седмица ще имаме отговор от ЕК за нашето искане. „Две години отсрочка иска България от тези санкции“, каза Рибарски.

Изказването на представителя на "Продължаваме промяната" обаче беше оспорено задочно от журналиста Григор Лилов. В пространна публикация във Фейсбук той е категоричен, че няма никакво основание да искаме отсрочка за влизане в сила на ембаргото, защото имаме излаз на море - нещо, което Унгария и Словакия нямат. Ето какво пише той:

"Обяснявам защо се прави изключение за Чехия, Унгария и Словакия. Те получават основно петрола по нефтопровода Дружба, построен още в съветските времена. Най-голяма от руския нефт е зависимостта на Словакия - над 90%, на Унгария – 58%, на Чехия – 50%.

Пренасочването на доставките за шест месеца време технически е невъзможно. И не защото рафинериите им не могат да преработват друг петрол, какъвто е лъжливият аргумент на нашите властници. Правят го и сега наред с руския. А защото и трите държави НЯМАТ ИЗЛАЗ НА МОРЕ. Не разполагат и с тръби към море. Австрия, която е другата държава в ЕС без излаз на море, обаче има готови петролопроводи към Адриатика и затова за нея няма да има отсрочка.

Радослав Рибарски: Планът за възстановяване не предвижда закриване на въглищните централи до 2038 година

Планът за възстановяване и устойчивост, ако се движим според разчетените реформи, ще внесе свеж ресурс в икономиката. Бюджетът тази год...

За трите държави с отсрочка отказът от руския петрол в рамките на шест месеца означава организиране на пренос на десетки милиони тонове петрол от чуждестранни пристанища до територията им вътре в нея. Заместването може да стане с нови пристанищни терминали за разтоварване на танкери и с нов тръбопровод от тях към тези държави. Те не могат да се построят за половин година, колкото е поставения срок от ЕК за отказ на всички останали държави.

Другата възможност е само една - с близо 300 000 вагони-цистерни! Технически това е невъзможно да се осъществи по две основни причини:

1. Нисък пропусквателен капацитет на жп линиите, които нямат да могат да поемат този брой.

2. Недостиг на цистерни, който не може да се компенсира по никакъв начин за половин година време.

Шефът на КЕВР: България е добре запасена с горива

Поскъпването на петрола ще се отрази на цените на горивата у нас. 130 долара за барел няма как да не окажат влияние. Но това, което виж...

Затова им се дава преходен срок."

Още: ЕК: Пълно ембарго на руския петрол след 9 месеца

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика