Рисковете пред икономиката влошават условията за правене на бизнес у нас

2141
Рисковете пред икономиката влошават условията за правене на бизнес у нас
Снимка: istock

Несигурната икономическа среда и традиционни недостиг на работна ръка влошават условията за правене на бизнес в България, става ясно от най-новото издание на бизнес акнетата на Националния статистически институт за месец август.

През разглеждания месец общият показател на бизнес климата у нас  намалява с 3.4 пункта спрямо предходния месец юли.

По-неблагоприятен бизнес климат е регистриран в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите, а в строителството показателят запазва равнището си от юли.

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се понижава с 3.4 пункта. Оценките на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията са резервирани, като и очакванията им за следващите шест месеца се влошават. Същевременно анкетата отчита и намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено с неблагоприятни очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Най-сериозните проблеми за развитието на бизнеса в сектора продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, посочени съответно от 59.8 и 30.6% от предприятията.

Инфлацията ще се усети най-силно в строителството и търговията на дребно

Общият показател на бизнес климата у нас изненадващо се повишава през юни тази година, спрямо преходния месец май въпреки, че основните...

Строителство

През август съставният показател „бизнес климат в строителството“ запазва равнището си от юли. По мнение на строителните предприемачи настоящата строителна активност се оценява като благоприятна, като и прогнозите им за дейността през следващите три месеца се подобряват.

Несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила остават основните фактори, затрудняващи дейността в сектора.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ спада с 9.0 пункта в резултат на резервираните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Неблагоприятни са и прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Единствено секторът на услугите у нас вижда светлина в тунела

Бизнесът в България масово има песимистични очаквания относно близкото бъдеще, като изключение прави единствено секторът на услугите. ...

Най-сериозното затруднение за развитието на бизнеса продължава да е несигурната икономическа среда. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като през последния месец се отчита засилване на негативното им влияние.

Услуги

През август съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се понижава с 1.0 пункт, което се дължи на неблагоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги са също по-резервирани.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила остават основните пречки за дейността на предприятията, като спрямо юли се наблюдава нарастване на отрицателното въздействие на първия и втория фактор.

Още: БНБ понижи драстично прогнозата за ръст на българската икономика

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com