"Росатом": АЕЦ "Белене" струва 6,3 млрд.евро

12252
"Росатом": АЕЦ "Белене" струва 6,3 млрд.евро

Цената на двата енергоблока на АЕЦ "Белене" през 2010 г. се е равнявала на 6,3 милиарда евро. Това заяви за ИТАР-ТАСС директорът на департамента за комуникации на "Росатом" Сергей Новиков, предаде БГНЕС.

Изказванията на българския министър-председател Бойко Борисов, че за строителството на АЕЦ "Белене" са били необходими 10 милиарда евро от държавния бюджет, предизвикват огромно учудване. Така Сергей Новиков коментира неотдавнашните изявление на членове на българското правителство относно оскъпяването на проекта.

"През 2010 г. на преговорите в София едно от условията на българския премиер беше да не се правят разходи от държавния бюджет за проекта "Белене", каза Новиков.

"През ноември същата година в Москва ние предложихме да построим атомната централа за сметка на собствен финансов ресурс. Българската страна в зависимост от пакета, който ще запази /51%/, трябваше да покрие съответния дял от разходите за сметка на приходите от продажбата на произведената от станцията електроенергия с приблизителен срок на изплащане около 19 години. По този начин нито един лев от държавния бюджет нямаше да се похарчи", обясни Новиков.

Германският енергиен гинат Ер Ве Е излезе от проекта за втора атомна централа в Белене заради отсъствието на финансови гаранции от българска страна, заяви Сергей Новиков.

Германската енергийна компания се оттегли през есента на 2009 г. по времето на министър-председателя Бойко Борисов.

RWE отказала оборудване за "Белене" заради липса на финансиране

Кореспонденция от 2008 и 2009 г. между Националната енергийна компания, германската компания RWE и тогавашния министър на икономиката П...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com