Шефът на стоковата борса каза какво се случва с цените

2010
Шефът на стоковата борса каза какво се случва с цените
Снимка: iStock

От края на февруари имаме тенденция към успокояване и падане на цените.  Това заяви пред БНР Владимир Иванов - председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

По-скъпи ли са храните в България, отколкото в Европа?

"Към момента има едно задържане. Вече 4-ти месец почти сме без промяна. Единственото, което задържа и малко по-високи равнища на база спрямо миналата година, е лошото време. Това засяга пряко предлагането на плодове и зеленчуци. Що се касае до основните хранителни продукти - яйца, пилешко месо, нарастване не регистрираме и това е вече 4-ти месец. При някои от продуктите имаме и намаление - най вече при олиото и яйцата. Известно намаление - около 7 до 8%, се получи и при млечните. Но на годишна база спрямо цените на миналата година процентът варира между 7,5 и 8,5%. Това е главно заради пресните плодове и зеленчуци, тъй като там вариациите са доста сериозни. Говорим за едно равновесие. За дефлация не можем да говорим, тъй като сме с 9% над нивата от миналата година", посочи Иванов в интервю за предаването "Преди всички".

Той отчете, че няма промяна в цената на свинското месо. По думите му по-голяма част от преработеното месо у нас е внос. При него основната причина за покачване на цената е повишаването на разходите за труд.

Ще поевтинеят ли храните през лятото?

Повече от месец измененията в цените на хранителните продукти на едро не са се променяли, а при някои дори посоката е надолу. Това каза...

Според Владимир Иванов в големите вериги има български плодове и зеленчуци, но те прилагат доста агресивна политика спрямо нашите производители."Нашите производители са слаби и не са в добра конкурентна позиция за устойчив разговор с тях. Очевидно е дошло времето да се окрупняват и да започнат да работят заедно", посочи той.

По думите на председателя на ДКСБТ на международния пазар се наблюдава сериозен срив в цената на пшеницата и царевицата. Цената на олиото е на 3 пъти по-ниско ниво от пиковите стойности през 2022 г. По думите му там няма какво и как да предизвика стресови ситуации. 4-ти месец и ООН регистрира спадане на ценовите индекси на храните.

"Ще наблюдаваме стабилен пазар. Най-малкото няма да видим нарастващи тенденции. Обстановката като цяло се успокои. Пазарът е доста по-спокоен. В момента наблюдаваме нормални пазарни взаимодействия. Няма как да не сме зависими от процесите, които стават в света. Ако видим следващо поскъпване или енергийна криза естествено е, че пак ще се разбърка всичко. Докато бушува военен конфликт, доста трудно може да се прогнозира трайно и устойчиво равновесие и то да се случи. Но в момента няма фактори, които да предполагат драстични процеси", коментира още Владимир Иванов.

Според него наличието на редовен кабинет също внася спокойствие на пазара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика