Щонов: Няма разговори за промени в статута на тръбата на "Южен поток"

21840
Щонов: Няма разговори за промени в статута на тръбата на "Южен поток"

Няма разговори към момента за промени в статута на тръбата на "Южен поток". Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов на брифинг на МС, предаде БГНЕС. Той добави, че става дума за разговори, които са били провеждани от предишното правителство в опит да се избегне европейското законодателство.

За да стане "Южен поток", той трябва да отговаря на европейското законодателство, коментира Щонов. Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева добави: "Няма никакви плащания или строежи по проекта Южен поток, откакто е служебният кабинет".

"Южен поток България" прави каквото си иска, не спира дейност и МИЕ се обръща към съда

Невероятно, но факт - след като вчера икономическият и енергиен министър Васил Щонов изрично нареди на Българския енергиен холдинг (БЕХ...

"Не се водят преговори. Заради такива опити на заобикаляне на законодателството започна наказателна процедура срещу България от ЕК. Няма такива преговори, които да се водят от нас. Има работна група, която представя цялата информация пред ЕК. Няма плащания, няма нарушения на европейското законодателство”. Това стана ясно още от думите на вицепремиера, предаде "Фокус".

Русия и България обсъждат възможността да преквалифицират българския участък от газопровода "Южен поток" като добивен. Това съобщи вчера от София ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник, запознат с проведените миналата седмица в Москва преговори между руския енергиен министър Арександър Новак и еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер.

"Добивният статут на тръбата би решил въпроса с ограниченията заради Третия енергопакет на ЕС", обяснява източникът. По думите му в момента продължава обсъждането на дадения вариант с българската страна относно морския участък на газопровода, минаващ през териториалните води на България.

Според законодателството на ЕС газопроводите в шелфовите находища на европейските страни (Германия, Франция и Белгия) имат особения статут на "добивни" и върху тях не се разпространява изискването за задължителен достъп на трети лица до газопреносната система. Австрийската компания OMV, която е партньор на "Газпром" по проекта на австрийска територия, участва в добив на газ в българския шелф. Затова един построен от дружеството газопровод от шелфовото находище може по-нататък да бъде включен в проекта "Южен поток" чрез преотстъпване на права, обяснява БГНЕС.

Щонов изрично нареди на БЕХ да спре всичко по "Южен поток"

Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов възложи на Българския енергиен холдинг (БЕХ) преустановяване на всички действия ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com