Слух: Русия предлага пак Бургас-Александруполис

6265
Слух: Русия предлага пак Бургас-Александруполис

Русия и Гърция може да възродят проекта Бургас-Александруполис. Това твърди бургаското издание GR Reporter, като веднага информацията е препечатана от "Стандарт", който е считан за медия от кръга "Пеевски".

Според малко известното издание дипломатически източници били казали, че Москва е пратила предложение до Гърция и България за възобновяване на проекта. Това било факт, защото е спрян "Турски поток".

Плащаме още 38 хил. лева за проваления "Бургас-Александруполис"

Увеличение с 38 000 лева на капитала на „Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ“ ЕАД разпореди правителств...

В неотдавнашни изявления гръцкият министър на околната среда и енергетиката Панос Скурлетис отбеляза: "Впечатлението, което придобих от посещението си в Русия, е, че руснаците искат действително да потърсят алтернативни пътища през България".

Петролопроводът Бургас-Александруполис трябваше да е трансбалкански и да пренася горива от българското пристанище Бургас на Черно море до Александруполис. Гърция, Русия и България подписаха договор за построяването му в Атина на 17 март 2007 година. Тръбата с дължина около 280 км (145 км на наша територия и 135 км на Гърция) трябваше да бъде завършена през 2010 година.

На 11 юни 2010 година България обяви, че се оттегля от проекта и изрази възражения по допустимостта на доклада за екологична оценка. Спирането на проекта беше отложено, когато на 5 ноември 2011 година МОСВ оцени положително новото екологично проучване за участъка около Бургаското пристанище. Но след един месец българското правителство обяви официалното оттегляне на страната от проекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика