Служебният кабинет за "Газпром": Няма гаранция за равнопоставено договаряне

2951
Служебният кабинет за "Газпром": Няма гаранция за равнопоставено договаряне
Снимка: Getty Images/Guliver

България е съгласна с предложението на Европейската комисия за прекратяване на антимонополното дело срещу „Газпром“, но иска то да отразява възможността за равнопоставено договаряне с руската компания. Това става ясно от официална позиция, приета на последното заседание на служебното правителство на Огнян Герджиков. Става въпрос за позицията ни относно становището на ЕК, че руският енергиен гигант се е възползвал от монополното си положение на пазара в Централна и Източна Европа.

В позицията ни изрично се посочва, че предложените от „Газпром“ ангажименти, за да бъде прекратено делото, са само стъпка в посока на създаване на модел на равнопоставено договаряне с „Газпром“ и ясен и обективен контролен механизъм т.е. арбиртаж, включително за разрешаване на спорове, който да гарантира спазване на пазарните принципи. България обаче счита, че предлаганите сега ангажименти "не предлагат достатъчно гаранции за изпълнение на клаузите за пазарно ценообразуване".

Реформаторите предлагат шест точки за становището за "Газпром"

До края на седемседмичния срок, в който България трябва да представи становище относно предложението за предоговаряне на договора с "Га...

"Настояваме ангажиментите да бъдат преработени в тази част, като изключат дори съмнение, че промени на маршрутите за доставка и транзит на природен газ са приети или мълчаливо подкрепени от ЕК в противоречие с действащите договори. С оглед сигурността на доставките, за България е важно промени на точките на доставка да бъдат обсъждани само след внимателен анализ дали количествата природен газ за страната и съседните държави са гарантирани, по какъв маршрут и срещу какви транзитни такси. Осигуряването на директни доставки през Черно море до България и оттам до държавите от Югоизточна Европа би допринесло за политическата и икономическата стабилност в региона", гласи позицията ни.

Според служебното правителство в ангажиментите няма предвидени функции на контролиращия управител, а механизмът за уреждане на спорове е оставен непроменен. "Неприемливо е, че сега ангажиментите изглежда предвиждат неравнопоставеност между газовите дружества от Централна и Източна Европа, които ще имат право да променят точката си на доставка с такава на българската граница, докато "Булгаргаз" и всеки друг български търговец, който купува газ от "Газпром", няма да има възможност да доставя газ в точки на доставка на тези държави", пише в становището, с което се визира предложението на "Газпром" търговците на газ от ЕС да имат достъп до българския пазар, но български фирми няма да могат да търгуват в Европа.

"Непропорционално изглежда и поставянето на ангажиментите на "Газпром" в зависимост от това дали "Булгартрансгаз" ще поеме отговорност за качеството на природния газ вместо "Газпром", казва още служебното правителство.

Поради множеството неясноти в предложението на „Газпром“, заинтересованите български дружества „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“ ЕАД са в контакт с ЕК за получаване на допълнителна информация.

Темата "Газпром" и предоговарянето за цената на газа - на парламентарен контрол

Какво е становището на България относно антимонополното дело на Европейската комисия срещу "Газпром" - това ще обяснява на днешния парл...

Съгласно Член 9 от Регламент (ЕО) №1/2003 ЕК може да чрез специално решение да превърне тези ангажименти в задължителни за съответните страни. Освен "Газпром" и България, страни по случая са още Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com