"Газпром" обеща на ЕК да не търси обезщетения заради спирането на "Южен поток"

2112
"Газпром" обеща на ЕК да не търси обезщетения заради спирането на "Южен поток"

Русия обещава да промени договорите си с България за доставка на природен газ, за да избегне глоба от Европейския съюз по обвинения в монопол. По-конкретно "Газпром" няма да търси обезщетение от България заради провала на "Южен поток". Руската компания поема различни ангажименти още още договорите за доставка с Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия, става ясно от съобщение от Европейската комисия.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер определи като задоволителни предложенията на руската държавна компания "Газпром", които могат да доведат до извънсъдебно споразумение по раследването за монополно положение на руския енергиен гигант в Централна и Източна Европа.

"Газпром" се хвали с печалба на фона на заявката да оскъпи износа на газ за Европа

Приходите на "Газпром" върху износа на газ през тази година могат да нараснат до 35 млрд. долара в сравнение с 30 млрд. през миналата. ...

Смятаме, че с ангажиментите на "Газпром" ще се даде възможност за свободен пренос на газ на конкурентни цени в Централна и Източна Европа. Тези ангажименти разсейват опасенията ни по отношение на конкуренцията и осигуряват перспективно решение в съответствие с правилата на ЕС. Всъщност те спомагат за постигането на по-добра интеграция на газовите пазари в региона", уточни още Вестагер.

По думите й това е от значение за милиони европейци, които се нуждаят от газ, за да отопляват домовете си и да осигуряват енергия за бизнеса си. "Сега искаме да чуем становищата на клиентите и другите заинтересовани страни и ще ги разгледаме внимателно, преди да вземем решение", коментира еврокомисарят по конкуренцията.

Сред обещанията на "Газпром" има такова за прозрачни доставни цени на синьото гориво за България, като българските клиенти ще могат да поискат предоговаряне на цената на газа за тях, ако тази цена се различава от ценовите референтни стойности в Западна Европа, включително цените в конкурентните газоразпределителни възли..

От няколко години руската фирма преговаря с Еврокомисията относно започналото разследване срещу нея за монопол в региона на Централна и Източна Европа. Окончателното решение обаче Брюксел ще вземе след 4-ти май. 

"Газпром" е най-големият доставчик на природен газ за редица държави в Централна и Източна Европа. През април 2015 г. Комисията изпрати изложение на възраженията, в което изрази предварителното си становище, че следвайки цялостна стратегия за разделяне на централно и източноевропейските газови пазари, "Газпром" нарушава антитръстовите правила на ЕС.

"Газпром" очаква поскъпване на газа за Европа

„Газпром“ очаква поскъпване на природния газ, който ще доставя за Европейския съюз /ЕС/ през тази година. Заместник-предсе...

Припомняме, че тогава стана ясно, че руската газова компания е доминиращият доставчик на газ за страните от Централна и Източна Европа и така според заключението на ЕК „Газпром” ограничава конкуренцията в осем страни членки – България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Според заключението на ЕК „Газпром” е злоупотребявала с доминиращата си позиция на пазара в Централна и Източна Европа, което е в противоречие с европейското антимонополно законодателство.

Сега Комисията смята, че предложените от "Газпром" ангажименти са достатъчни, за да разсеят опасенията ѝ по отношение на конкуренцията. Те спомагат за по-добрата интеграция на централно- и източноевропейските газови пазари, като улесняват трансграничния пренос на газ на конкурентни цени.

По-конкретно Комисията счита, че ангажиментите на Газпром отговарят на целите ѝ във връзка с всяко отделно опасение за конкуренцията, а именно като гарантират, че:

- ограниченията за трансгранична препродажба на газ са окончателно премахнати; трансграничният пренос на газ на централно- и източноевропейските газови пазари е улеснен;

- цените на газа в Централна и Източна Европа отразяват конкурентните ценови референтни стойности; 

Реакция от Полша към "Газпром" - ненадеждни сте

Вицепремиерът и министър на финансите и развитието на Полша Матеуш Моравиецки нарече „Газпром“ ненадежден партньор. Така то...

- Газпром не може да се възползва от никакви предимства относно газовата инфраструктура, които получаваше от клиенти, възползвайки се от пазарната си позиция в областта на доставките на газ.

Европейската комисията приканва всички заинтересовани страни да представят становищата си относно ангажиментите в срок от седем седмици след публикуването им в Официален вестник на Европейския съюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Блинкен за студентите от Мариупол: Те са пример за духа и смелостта на Украйна

Еманюел Макрон препоръчва: Посетете Варна

Крал Чарлз представи новия си портрет - първи след коронацията

Задържаха и биха опозиционен лидер в Грузия (ВИДЕО)

Заради руската заплаха: Полша инвестира 25 млн. долара в разузнаване

Харков: 17 ранени след удар по 12-етажна сграда, сред тях 2 деца (ВИДЕО)

Крал Чарлз III разкри неочакван страничен ефект от лечението на рак

Бягство от затвора във Франция: Вижте кадри от стрелбата по надзирателите (ВИДЕО)

"Помощник по корабостроенето": Загуби ли Патрушев влиянието си в Кремъл?

Airbnb и подобни на Uber няма да плащат ДДС в Естония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа