Смяната на времето води до икономически загуби?

6010
Смяната на времето води до икономически загуби?
Снимка: iStock

Не забравяйте да върнете стрелките на часовника с час назад в 4:00 часа сутринта на 31 октомври, когато лятното часово време приключва. Оригиналната цел зад смяната на времето е свързана с пестене на енергия и електричество, тъй като домакинства и бизнес получават един час повече дневна светлина. Дали обаче икономическият смисъл зад тази промяна отговаря на съвременните нужди?

Цената на лятното часово време

Проучвания намекват, че лятното часово време всъщност води до повече разходи, а не пести пари. Финансовите разходи, свързани със смяната на времето два пъти в годината, могат трудно да бъдат определени, като зависят от редица фактори, като географското местоположение, потребителски навици, достъп до ресурси и прочее.

Все пак проучване на Chmura Economics&Analytic сочи, че лятното часово време струва на САЩ над 430 млн. долара на година. Други сметки извеждат дори по-висока сума. Доклад от 2008 година на Independent Institute твърди, че годишните разходи от смяната на времето по два пъти в годината достигат до 1.7 млрд. долара, пише yahoo.finance.

Защо смяната на времето би увеличила разходите

Според проучването на Chmura Economics&Analytic, местенето на стрелките на часовника с един час напред може да доведе до увеличение на сърдечните удари, контузиите на работното място в добивната индустрия и строителния сектор, както и да намали продуктивността на хората, които работят в офиси. Тъй като местенето на стрелките засяга съня, тази практика може да повлияе и на биологичния ритъм на човешкия организъм. Това води до последствия за работниците, включително възможност за сънливост и допълнителен стрес за сърдечно-съдовата система.

Причина за понижението в продуктивността на офисните служители е по-дългото време, което те прекарват в разглеждане на сайтове в интернет и други подобни развлекателни активности в работно време. Наблюдения сочат, че тези активности стават по-чести след смяната на времето.

Пести ли смяната на времето енергия

Лятното часово време е въведено за първи път в САЩ по време на Първата световна война, като отново се завръща на сцената по време на Втората световна война. Тогава то носи името „военно време“.

Смяната на времето формално е вкарана в закон в САЩ през 1966 годна. Заключенията дали лятното часово време пести енергия, основната причина изобщо да съществува, като цяло са разнопосочни.

Според проучване от 2008 година сред жителите на американския щат Индиана, местенето на стрелките на часовника с час напред всъщност води до увеличение в потреблението на енергия. Освен това продуктивността на работниците намалява в резултат на рисковете свързани със здравословното състояние.

Така или иначе, дебатът дали лятното часово време да остане се води навсякъде по света. Европейският съюз не прави изключение, като поне засега няма единодушие по темата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com