Спад на обявите за работа в почти всички сектори

2701
Спад на обявите за работа в почти всички сектори
Снимка: iStock

Обявите за работа през март са с близо 5600 по-малко спрямо същия месец на миналата година, което е спад от 11%. Това отчита ежемесечният анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger.

Все пак, те са с 6% повече спрямо предходния месец февруари.

Продължава характерният ръст на предлагането на работа в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“. Обявите в него са с 1630 повече спрямо предходния месец (ръст от 24%), но и почти с толкова (1670) по-малко от предходната година.

Още: На кои зодии скоро ще им порастне работата?

Ръст на месечна база отчитаме и в секторите „Производство“ (800 предложения повече, 12% ръст), „Търговия и продажби“ (620 предложения повече, 6% ръст), „Логистика и транспорт“ (400 предложения повече, 9% ръст), „Административни и обслужващи дейности“ (180 предложения повече, 4% ръст) и „Счетоводство, одит, финанси“ (180 предложения повече, 8% ръст).

В секторите „Строителство“ и „Здравеопазване и фармация“ нивата на предлагане се запазват същите като през м. февруари, а спад се наблюдава в секторите „Маркетинг и реклама“ (70 предложения по-малко, 5% спад) и „ИТ“ (80 предложения по-малко, 2% спад).

На годишна база

На годишна база се отчита спад в почти всички сектори. Изключение правят единствено секторите „Здравеопазване и фармация“ (ръст от 9%) и „Счетоводство, одит, финанси“ , в които нивото на предлагане остава непроменено спрямо предходната година. Годишната динамика в останалите сектори е илюстрирана в схемата по-долу:

Още: Трябва ли да владееш български, за да започнеш работа у нас?

 

С най-голям дял на обявите през м. март е сектор „Търговия и продажби“ (24%). Второто място продължава да се държи от сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ (16%), а след него се нареждат: „Производство“ (16%), „Административни и обслужващи дейности“ (11%), „Логистика и транспорт“ (10%), „ИТ“ (7%), „Строителство“ (6%), „Счетоводство, одит, финанси“ (5,2%), „Здравеопазване и фармация“ (4,9%), „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%).

Работа от вкъщи

При предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа отчитаме лек спад от 1%, а като дял спрямо общия брой обяви този тип предложения вече заемат 8% (спрямо предишните 9%) от предлагането през м. март.

 Разпределението на този тип предложения по сектори е, както следва: 50% в секторa „ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (19%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (15%) и „Търговия и продажби“ (8%).

Предлагане по градове

Във водещите областни градове продължаваме да наблюдаваме положителна тенденция. Броят на обявите се е изменил, както следва: София (+2%), Пловдив (+7%), Варна (+15%), Бургас (+14%), Русе (+6%) и Стара Загора (+4%). Съвсем отчетливо е влиянието на сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ върху предлагането на работа в черноморските градове – ръстът на обявите там е силно отчетлив именно заради наближаването на туристическия сезон.

Като дялово разпределение в гр. София обявите са 41%, а в останалите градове са, както следва: Пловдив (10%), Варна (10%), Бургас (5%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика