Свиването на икономическата активност от Азия до Европа подхранва страховете от глобална рецесия

4164
Свиването на икономическата активност от Азия до Европа подхранва страховете от глобална рецесия
Снимка: iStock/Guliver

Свиването на икономическата активност от Европа до Азия дава тласък на притесненията, че увеличаващите се цени на храните и горивата и войната в Украйна ще тласнат света към рецесия.

Производството в еврозоната отбеляза спад за втори пореден месец през август, след като рекордните цени на енергията и храните намалиха търсенето. Това вреди на все повече сектори, сочат данните от проучването за месец август на S&P Global, публикувани във вторник. Докато при производството се отчита спад, почти не се наблюдава тенденция за възстановяване на най-пострадалите от пандемията сектори като туризма, предава Bloomberg.

Разклащане или срив: Какво се случва с руската икономика?

Руската икономика се сви през второто тримесечие. Това бяха първите три пълни месеца на забавяне от началото на войната в Украйна. Сега...

PMI индексът на мениджърите по поръчките се задържа на ниво от над 50 пункта, но въпреки това се отчита забавяне в активността на фирмите.

В Азия японското производство се сви, след като растящите нови случаи на COVID допълнително намалиха търсенето в страната, която е измъчвана от растящата инфлация.

Активността в австралийския сектор на услугите пък се сви за първи път от седем месеца, въпреки възраждането на туризма в страната след края на пандемията.

Данните повдигат притесненията за световната икономика, след като повечето централни банки отговорят на инфлацията чрез повишаване на лихвите си.

Съществуват обаче и добри новини: данните за PMI от САЩ, които ще станат ясни по-късно във вторник, се очаква да покажат подобрения в секторите на производството и услугите.

Как историческата суша в Европа заплашва икономиката на континента?

В разгара на сухото лято и топлинните рекорди в цяла Европа, реките на континента пресъхват. Рейн – стълб на германската, холанд...

В Китай обаче политиката на правителството за „нулев COVID“ и сътресенията на пазара на недвижими имоти нанасят удар върху потребителското и бизнес доверие в страната.

Що се касае еврозоната числата сочат към „свиване на икономиката през третото тримесечие“, казва икономистът на S&P Global Андрю Харкър. „Намаляващо производство се наблюдава в редица сектори, от фирми за производството на основни стоки и автомобилостроене до компании в сферата на туризма недвижимите имоти“.

Данните за Германия са особено притеснителни. През март най-голямата европейска икономика отчете най-резкия спад в промишленото си производство от юни 2020 година. Страната се изправя пред предизвикателството да намали зависимостта си от руския природен газ на фона на намаляването на подаването след началото на войната в Украйна.

Междувременно във Франция общият PMI индекс се понижи изненадващо през август до 49.8 пункта от 51.7 пункта през юли, а PMI индексът на промишлената активност в страната удари 27-месечно дъно.

„Общият PMI индекс за еврозоната предполага, че икономиката ѝ се насочва към рецесия под натиска на растящите разходи за енергия, като най-лошото вероятно предстои“, казват от Bloomberg Economics. „Въпреки това не се очаква икономическата слабост да попречи на ЕЦБ да предприеме ново голямо увеличение на лихвените проценти през септември“.

Китайският износ скача през юли, но се изправя пред забавяне на глобалния растеж

Китайският износ за месец юли надмина очакванията на икономистите, тъй като понастоящем страната се стреми да възстанови пострадалата с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика