Създават ново министерство на енергетиката?

29693
Създават ново министерство на енергетиката?
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

Ново министерство ще отговаря за енергетиката в България. Това е записано в специален екшън план 16/16 за съживяване на отрасъла, за който съобщават няколко издания.

План 16:16 ще рестартира българската енергетика. Той съдържа 16 мерки за стабилизиране на енергийния сектор у нас, които трябва да бъдат изпълнени до 2016 г., съобщиха източници за "Монитор".

Резки движения и структурни промени в кабинета обаче няма да се правят преди изборите за е за европарламент през май, научи "Преса"..

Документът е готов само в първоначален вариант и неговото обсъждане на експертно и политическо ниво тепърва предстои, допълва "Монитор". След това ще бъде подложен на широка обществена дискусия. Планът бил разработен от широка група експерти в работна група към Министерския съвет и е първият елемент от подготвяната енергийна стратегия.

Първата от мерките предвиждала отделянето на енергетиката в отделно министерство. Според запознати вече дори била ясна бройката на заместник министрите.

Те щели да бъдат трима. Единият заместник щял да отговаря за стратегическото развитие на енергетиката, вторият – за газовия сектор, а третият щял да се занимава с въпросите на електроенергетиката и минния бранш.

Сред 16-те мерки за рестарт на енергетиката били набелязани и такива, свързани с определянето на цените на електрическата енергия. Обмисляло се да се промени начинът на формирането на цените от сегашния разходо-ориентиран. Причината да се мисли за такива мерки било, че според европейските норми от 2015 г. пазарът на енергия у нас трябва да се либерализира напълно. Това означава, че вече и домакинствата у нас ще могат сами да си избират доставчика на ток. Ускоряване на изграждането на енергийната борса също било сред набелязаните мерки.

Според "Преса" план 16/16 предвижда и закриването на държавния Български енергиен холдинг. На негово място ще бъдат създадени три нови компании – електроенергийна, хидроенергийна и газова. В тях ще влязат държавните активи в съответните сектори.

От своя страна "Монитор също съобщава за сериозни промени, свързани с държавните енергийни компании, но според изданието БЕХ няма да бъде закриван, каквито мераци имат някои, смятат запознати. Още повече че в момента компанията е акционер в ключови проекти като "Южен поток" и изграждането на българо-гръцката газова връзка, които са в процес на реализация. Мястото на проектните компании за въпросните проекти също остава под въпрос.

"Монитор" се спира по-подробно на бъдещите три компании. Едната щяла да бъде електроенергийна и в нея да се включат НЕК, ЕСО, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" и държавните мини. Към нея можело да бъде прехвърлен и делът на НЕК в американската "Контур Глобул Марица-изток 3". Той е 27%. Засега е останал отворен въпросът за проектната компания за 7-и блок ­ "АЕЦ "Козлодуй" – Нови мощности", която е собственост на АЕЦ "Козлодуй".

Втората компания, за чието обособяване се говори е хидроенергийна. Към нея можело да минат ВЕЦ-овете на НЕК, каскадите и всички язовири. В момента големите язовири у нас, които се ползват за производството на ток са собственост на дъщерна компания на НЕК. Към третата холдингова компания, която щяла да е газова, щели да влизат "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", пише "Монитор".

 

Експерти: Поевтиняването на тока сега е увеличение в бъдеще - бомба със закъснител

Намаляването на цената на тока – и през лятото, и от началото на следващата година, е извън пределите на възможностите на енергет...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика