Туризмът в Европа се възстановява, у нас не

1528
Туризмът в Европа се възстановява, у нас не
Снимка: iStock

Туристическата индустрия в Европейския съюз се възстановява с бързи темпове след колапса, причинен от пандемията, в България обаче, нещата се случват доста по-бавно. Това се става ясно от проучване, изготвено от екип "Икономически анализи и политика" при Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Прогнозните данни на Евростат за туризма през 2022 г. показват, че секторът почти напълно се е върнал на предишните си нива. Броят на нощувките в ЕС през 2022 г. е достигнал 94 на сто от тези през 2019 г. 

България обаче, остава във втората десетка сред страните от ЕС по броя на очаквани нощувки през 2022 спрямо 2019 г., като нивото на възстановяване е под средноевропейското.

Въпреки че ЕС е основният ни партньор по отношение на туризма, то се наблюдава спад на броя туристи от почти всички държави – основни партньори, за периода януари-ноември 2022 г. спрямо същия период през 2019 г., се посочва в проучването. Сред основните причини за това са несигурността в Европа, повишените цени на услугите в туризма и близостта на страната ни до войната в Украйна, което действа като възпиращ фактор за входящия международен туризъм. Единствено позитивни тенденции се наблюдават при Румъния и Чехия. 

В периода януари-ноември 2022 г. у нас са регистрирани близо 7 млн. туристи спрямо 7,7 млн. през същия период на 2019 г. В същото време делът на българските туристи, почивали в България, се увеличава с 10,6 на сто. За сравнение чуждестранните туристи, избрали страната ни, са намалели с 30 на сто през 2022 г. спрямо 2019 г.

Част от основните ни туристически партньори обаче, сред които Великобритания и Германия, изпитват притеснения от сложната геополитическа ситуация в региона. Затова БТПП призовава Министерството на туризма да насочи средства за реклама в страни, които са близки до конфликта като Полша, Румъния, Унгария, Словакия, Чехия, както и в Прибалтийските републики, за които войната в Украйна не е фактор със съществено значение по отношение на пътуванията.

В ЕС лидери по възстановяване са Дания, Нидерландия и Белгия, които са достигнали нива по-добри от преди пандемията.  Сърбия пък се възстановява дори по-бързо от страните в ЕС. По данни на Статистическия офис на Сърбия, са регистрирани 4,9 млн. нощувки на чужденци през 2022 г. при 4 млн. през 2019 г., или ръст от над 23 на сто.

ОЩЕ: Близо 100% ръст на нощувките у нас през ноември

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Психиатър: Щетите от хазарта са като при хероина и кокаина

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com